Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Директор «Асканії-Нової» спростував інформацію про знищення заповідника

  • 19.08.2024, 16:15
  • 290

Окупанти знищують біосферний заповідник «Асканія-Нова», що розташований на тимчасово окупованій Херсонщині. Звідти тварин вивозять до Криму та території рф, однак поки не йдеться про повне знищення заповідної території

Фото із Вікіпедії
Фото із Вікіпедії

Про це повідомив директор заповідника «Асканія-Нова» Віктор Шаповал. Так він заперечив заяву очільника Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна про те, що «заповідника більше немає».

«Вони (росіяни — ред.) його знищують. Останнє, що я чув — вони вивозять тварин до Криму і до росії. Тобто можна сказати, що заповідника більше немає. Пограбували вони його капітально», — зазначив Прокудін в інтерв'ю «РБК-Україна».

Віктор Шаповал стверджує, що поки зарано говорити про повну руйнацію заповідника.

«Це процес, що відбувається, але не доконаний факт. Наразі вивезено у рф і на тимчасово окуповану територію Криму 20 тварин. Частина тварин загинули через недогляд, відсутність кваліфікованого наукового супроводу і ветеринарного обслуговування», — наголосив Шаповал.

«Вбивають тварин і хизуються цим»: зоозахисники виявили нові свідчення екоциду росіян. ФОТО

Керівник заповідника додав, що значна територія заповідного степу потерпіла внаслідок пожеж, спричинених різними факторами. За його словами, через стихію вигоріли понад 2000 га землі.

Ці випадки фіксує спеціальна комісія при Херсонські ОВА, а також Державна екологічна інспекція України. Також правоохоронці розпочали кілька кримінальних проваджень за фактом пошкодження заповідної території.

«Факти значних збитків, завданих збройною агресією рф й окупацією, мають місце. Факт знищення заповідника — ні», — додав директор «Асканії-Нової».

Схожі новини