Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна уклала безпекову угоду із Люксембургом

  • 10.07.2024, 19:30
  • 272

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Люксембургу Люк Фріден 10 липня у Вашингтоні підписали безпекову угоду між країнами.

Фото пресслужби Офісу президента України
Фото пресслужби Офісу президента України

В угоді вказано, що Люксембург надав Україні військову допомогу на74,4 мільйона євро у 2022 році та 96 мільйонів євро у 2023 році.

Також країна виділила 80 мільйонів євро на військову підтримку України на 2024 рік. Люксембург продовжуватиме з такою ж динамікою надавати військову допомогу протягом строку дії цієї угоди за умови схвалення парламентом.

Люксембург продовжить надавати військову підтримку Україні, зокрема у сухопутній, повітряній та кібер- сферах.

В угоді йдеться, що Люксембург узяв основну роль разом з Естонією та Україною в коаліціях допомоги в сфері IT, а також робить внесок в рамках коаліцій Повітряних сил та артилерії класу «земля — земля». Люксембург не виключає участі і в інших збройних коаліціях.

Люксембург надаватиме Україні засоби для розвідки та спостереження та навчатиме українських військових.

Країни також працюватимуть над покращенням оборонної промисловості України на потужний потенціал. Окрім того, Люксембург допомагатиме в інтеграції української оборонної промисловості до стандартів оборони й безпеки НАТО та ЄС.

Люксембург продовжить надавати гуманітарну допомогу в натуральній формі Україні, зокрема у сферах охорони здоров’я, житла, продовольчої безпеки, енергетики, освіти, зв’язку, захисту, водопостачання, санітарії та гігієни, доки залишатимуться гуманітарні потреби.

Також Люксембург продовжить підтримувати стале відновлення та відбудову України, зокрема — через своє двостороннє агентство розвитку Lux-Development. Крім того, Люксембург зосередить увагу на фінансуванні мікро-, малих та середніх підприємств.

Угода передбачає, що країни посилять співпрацю у таких галузях: будівництво та металургійна промисловість, кібербезпека, консультаційні послуги у бізнесі та фінансах, а також у космічному секторі.

Люксембург також зобовʼязався підтримувати українських митців і працівників культури й сприяти відновленню культурного та творчого секторів.

Учасники угоди визнають, що Україна та вся Європа не будуть у безпеці доти, доки не буде всеосяжного, справедливого й тривалого миру, за якого поважатимуться права України згідно з міжнародним правом і, зокрема, Статутом ООН.

Підписанти працюватимуть розслідуванням та переслідуванням міжнародних злочинів, скоєних в Україні або проти неї.

Люксембург продовжить вивчати всі законні шляхи, за допомогою яких російські активи можна використати для підтримки України.

У разі майбутнього збройного нападу рф на Україну на прохання будь-якої сторони угоди її учасники матимуть консультації протягом 24 годин у двосторонньому форматі. Люксембург надаватиме підтримку у сфері безпеки та оборони, військове обладнання та економічну допомогу,

Угода буде чинною протягом десяти років.

Схожі новини