Передплата 2024 ВЗ

«На Львівщині не було поганих прикладів, коли хтось з ВПО не інтегрувався»

Як зараз приймають людей, які тікають із регіонів охоплених війною

Олександр Кулепін. Фото авторки
Олександр Кулепін. Фото авторки

Львівська область надалі приймає вимушених переселенців. Зараз це переважно люди з Сумської та Запорізької областей. Щодня потягами приїжджають по 50−60 сумчан та запоріжців, їх розміщують у відремонтованих гуртожитках у Львові та районах області. У ремонт гуртожитків інвестували 800 млн грн, додатково це 4,5 тисячі місць для комфортного проживання.

Станом на кінець березня, у регіоні мешкає 230 тисяч офіційно зареєстрованих переселенців. А у перші дні війни через область рекордно транзитом проїхало 700 тисяч людей, далі - до країн ЄС.

Про це на брифінгу в рамках престуру Харківського пресклубу повідомив заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Від початку року Львівщина прийняла 2248 евакуйованих. Це лише ті, хто прибув потягами. Дехто добирається у нашу область автобусами або приватним транспортом.

Олександр Кулепін запевняє, що у Львові жодним чином не утискають російськомовних мешканців зі статусом ВПО.

Представниця з Одеси заявила на брифінгу, що деякі люди з гарячого воєнного півдня обирають Одесу, а не Львів, бо, мовляв, бояться мовних конфліктів у Львові…

Чиновник каже, у Львові трапляються поодинокі випадки, коли у сфері обслуговування можуть негативно відреагувати на російську мову, але це буває вкрай рідко. Зазвичай спокійно реагують на російську, яку нині часто чути у Львові. Чимало ВПО безкоштовно відвідує курси, аби вивчити українську. Тому значна частина ВПО інтегруються у мовне та культурне середовища Львівщини.

«На Львівщині не було поганих прикладів, коли хтось з ВПО не інтегрувався, — продовжує розмову чиновник Львівської ОВА. — Зокрема, вакансій на ринку праці багато. Був час, коли вакансій було у п‘ять разів більше, ніж офіційно зареєстрованих безробітних. Це частково пов’язано з мобілізацією.

Проте кількість працевлаштованих ВПО в нашому регіоні не надто багато (цифр не назвав. — Авт.).

Через війну на ринку праці Львівщини сформувалися дві тенденції. Перша — на чоловічі посади йдуть працювати жінки. Це частково пов’язане з тим, що частина чоловіків призовного віку ніде офіційно не працевлаштовані. Такі чоловіки, як правило, займаюся виховання дітей. Друга — працевлаштування молодих фахівців, аби вони, бува, не виїхали за кордон. Попит на молодих фахівців мають релоковані підприємства та іноземні компанії, які розвивають інвестиційний клімат на Львівщині.

Схожі новини