Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Борис Джонсон таємно зустрівся із другом путіна, — ЗМІ

  • 10.03.2024, 20:30
  • 1 465

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон минулого місяця таємно літав до Венесуели для неофіційних переговорів з її лідером Ніколасом Мадуро

Борис Джонсон. Фото із сайту УП
Борис Джонсон. Фото із сайту УП

Відомо, що Джонсон прибув до Каракасу з Домініканської Республіки, де мав відпустку з родиною, на приватному літаку.

Загалом він пробув у Венесуелі менше ніж 24 години.

Джонсон говорив з Мадуро про війну в Україні на тлі інформації, що багата на нафту республіка може постачати зброю або надавати іншу військову підтримку рф.

Експрем'єр Британії також обговорював умови нормалізації відносин з Великою Британією, яка не визнає легітимність адміністрації Мадуро.

Переговори є дуже незвичними, зважаючи на стан двосторонніх відносин і більш широку невизначеність щодо відносин Заходу з Венесуелою, яка має найбільші у світі запаси нафти і є стійким прихильником президента путіна.

Наближені до колишнього прем'єр-міністра джерела стверджують, що він все ще вважає Мадуро диктатором, який порушує права людини, і що розмова була «дорогою з одностороннім рухом», оскільки він передав чіткий набір меседжів.

В південноамериканському регіоні Венесуелу вважають союзником Росії. Вже довгий час країна перебуває в міжнародній ізоляції. Ще у 2006 році рф надала Каракасу кредит у понад 17 млрд доларів. Значну частину цієї суми Венесуела витратила на покупку російської зброї. Тим часом росія отримує доступ до нафтових родовищ південноамериканської країни.

Мадуро неодноразово заявляв про підтримку рф після вторгнення в Україну, звинувачуючи у війні НАТО. Минулого місяця сергій лавров, міністр закордонних справ росії, відвідав Венесуелу, де пообіцяв посилити співпрацю у видобутку нафти, розробці газових родовищ, сільському господарстві, медицині та фармацевтиці.

Схожі новини