Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У США республіканці готують свій пакет допомоги Україні, — ЗМІ

  • 09.03.2024, 19:00
  • 510

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон і голови основних комітетів розробляють власний законопроєкт про допомогу Україні. У ньому частину невійськової допомоги Україні пропонують розглядати як кредит

Фото із сайту Укрінформ
Фото із сайту Укрінформ

Наразі план «сирий» і далекий від повної реалізації. Та автори законопроєкту сподіваються, що пропозиція зможе пройти в Конгресі й не відштовхне тих республіканців, які проти подальшої допомоги Україні.

Цей законопроєкт передбачає, що як заставу для надання кредитів можуть використати конфісковані російські активи. Голова комітету Палати представників із закордонних справ Майк Маккол сказав, що ця пропозиція змусить росію хоча б частково відповідати за руйнування України.

План також може містити «щедру систему погашення» заборгованості.

Республіканці готові розглянути законопроект після затвердження фінансування уряду США — після 22 березня. При цьому голосування щодо фінансової допомоги Україні можуть перенести на квітень, оскільки наприкінці березня Конгрес США піде на двотижневу перерву.

Американський чиновник, знайомий із позицією Білого дому, сказав журналістам, що «ця допомога краща, ніж її відсутність, але це не ідеальний варіант». За його словами, кредити стануть значним тягарем для України — це може зашкодити країні в довгостроковій перспективі й призвести до економічної кризи в майбутньому.

Джерелопише, що найкращим варіантом допомоги Україні буде пакет допомоги на 61 мільярд доларів, який у лютому ухвалив Сенат і який відмовляється розглядати Палата представників.


Джерело: NBC

Схожі новини