Передплата 2024 «Добре здоров’я»

СБУ викрила російського агента (ВІДЕО)

  • 05.03.2024, 11:15
  • 465

Контррозвідка Служби безпеки України затримала російського агента, який планував підірвати за допомогою дистанційного вибухового пристрою місцеве відділення пошти у центрі Запоріжжя

Фото СБУ
Фото СБУ

Як відомо, на початку лютого 2024 року від російських кураторів він (підозрюваний) отримав завдання щодо вчинення терористичного акту у багатолюдному місці Запоріжжя. Цей теракт мав призвести до численних жертв та руйнувань з метою порушення громадської безпеки та залякування населення.

За даними СБУ, для вчинення злочину завербований ворогом ще у 2023 році місцевий мешканець у власному помешканні виготовив саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням за інструкцією спецслужб країни-агресора.

Готовий пристрій зрадник сховав у коробках з-під фруктів, щоб потім відправити їх до вантажного відділення одного з поштових операторів. Для конспірації зловмисник планував доправити «посилку» до пункту призначення не власноруч, а через приватного перевізника. Після отримання повідомлення про доставку «замовлення» на пошту фігурант мав привести вибухівку в дію за допомогою телефонного дзвінка.

Окупанти сподівалися, що підрив установи призведе до численних жертв серед цивільного населення та поширить панічні настрої у прифронтовому місті.

Зловмисника викрили на етапі підготовки — це дозволило покроково задокументувати його злочинні дії, «перехопити» відправлення з вибухівкою та затримати її власника.

Також під час розслідування Служба безпеки встановила, що додатковим завданням російського агента було виявлення місць масового зосередження особового складу і техніки ЗСУ.

Під час обшуків у помешканні та автомобілі затриманого вилучили предмети та компоненти для створення саморобного вибухового пристрою. Також у нього виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили російському агенту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

Схожі новини