Страуси добре почуваються на Прикарпатті
Раніше Антоніна Лисенко зі сім'єю жила в Запоріжжі. Та після початку повномасштабної війни змушена була залишити свій дім і шукати нового прихистку. Навесні 2022 року родина перебралася на Івано-Франківщину
Там у місті Бурштині придбала ділянку з чудовим краєвидом і зручним розташуванням — на перетині трьох областей — Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської. Частину її відразу засадили лавандою. Згодом поряд з’явилися й троянди, гортензії, квіткові зони для прогулянок
Згодом переселенці відкрили специфічну ферму «Гніздо», головними мешканцями якої стали африканські страуси. Зараз вони ще молоді, зростом до 1,5 м, а в дорослому віці сягатимуть 2,3 м і важитимуть близько 120 кг. Згадана птиця захоплює відвідувачів грацією та незвичним виглядом.
За ґрантівські кошти господарі облаштували своїм підопічним просторий загін і зимове приміщення, що опалюється. Для них важливо забезпечити комфортні умови, регулярну годівлю.
Сон пернатих велетнів схожий на серію мінівідпочинків. Вони можуть спати, опустивши голову до землі, або навіть стоячи. Ця здатність — частина адаптації до дикої природи, але на Прикарпатті «африканці» відпочивають у затишку й спокої.
Південні гості обожнюють прогулянки, активні ігри. Зима для них — особлива пора. Незважаючи на холод, пернаті гіганти охоче прогулюються просто неба, влаштовують між собою перегони.
Страуси — всеїдні. На фермі їхній раціон поживний та збалансований і включає зернові (пшеницю, кукурудзу, ячмінь, овес), люцерну, конюшину, кропиву, кукурудзяний силос. Також хорошими смаколиками є буряки, морква, капуста. Для додаткового білка в їжу додають різні види бобових. У середньому птах споживає щодня близько 4 кг корму.
Хоча у природному середовищі ці особини можуть довгий час обходитися без води, що й дозволяє виживати в посушливих регіонах, проте на Прикарпатті вони забезпечені чистою рідиною. Тут для них створено всі умови.
Зауважимо, що така ферма стала місцем екологічного туризму для людей, котрі їдуть на відпочинок у Карпати. У планах ентузіастів — відкриття сувенірної лавки, де можна буде купити страусині яйця, вироби з лаванди, а також крафтову продукцію місцевих виробників.
Анна ВОЙТЮК