Передплата 2025 ВЗ

Страуси добре почуваються на Прикарпатті

Раніше Антоніна Лисенко зі сім'єю жила в Запоріжжі. Та після початку повномасштабної війни змушена була залишити свій дім і шукати нового прихистку. Навесні 2022 року родина перебралася на Івано-Франківщину

Фото з архіву родини Лисенків.
Фото з архіву родини Лисенків.

Там у місті Бурштині придбала ді­лянку з чудовим краєвидом і зручним розташуванням — на перетині трьох областей — Івано-Франківської, Львів­ської та Тернопільської. Частину її від­разу засадили лавандою. Згодом поряд з’явилися й троянди, гортензії, квіткові зони для прогулянок

Згодом переселенці відкрили специ­фічну ферму «Гніздо», головними меш­канцями якої стали африканські страу­си. Зараз вони ще молоді, зростом до 1,5 м, а в дорослому віці сягатимуть 2,3 м і важитимуть близько 120 кг. Зга­дана птиця захоплює відвідувачів граці­єю та незвичним виглядом.

За ґрантівські кошти господарі об­лаштували своїм підопічним просторий загін і зимове приміщення, що опалю­ється. Для них важливо забезпечити комфортні умови, регулярну годівлю.

Сон пернатих велетнів схожий на се­рію мінівідпочинків. Вони можуть спати, опустивши голову до землі, або навіть стоячи. Ця здатність — частина адапта­ції до дикої природи, але на Прикарпат­ті «африканці» відпочивають у затишку й спокої.

Південні гості обожнюють прогулян­ки, активні ігри. Зима для них — особли­ва пора. Незважаючи на холод, перна­ті гіганти охоче прогулюються просто неба, влаштовують між собою перего­ни.

Страуси — всеїдні. На фермі їхній раціон поживний та збалансований і включає зернові (пшеницю, кукурудзу, ячмінь, овес), люцерну, конюшину, кро­пиву, кукурудзяний силос. Також хоро­шими смаколиками є буряки, морква, капуста. Для додаткового білка в їжу додають різні види бобових. У серед­ньому птах споживає щодня близько 4 кг корму.

Хоча у природному середовищі ці особини можуть довгий час обходити­ся без води, що й дозволяє виживати в посушливих регіонах, проте на Прикар­патті вони забезпечені чистою рідиною. Тут для них створено всі умови.

Зауважимо, що така ферма стала місцем екологічного туризму для лю­дей, котрі їдуть на відпочинок у Кар­пати. У планах ентузіастів — відкриття сувенірної лавки, де можна буде купи­ти страусині яйця, вироби з лаванди, а також крафтову продукцію місцевих ви­робників.

Анна ВОЙТЮК