Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Білогорщі збудують точну копію хати Романа Шухевича, а поруч — сучасний інтерактивний музей

Сьогодні на сесії Львівської обласної ради розглядали питання відбудови музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича

Найбільша втрата – руйнація автентичної будівлі музею, в якій 5 березня 1950 року загинув Роман Шухевич. Фото: ДСНС
Найбільша втрата – руйнація автентичної будівлі музею, в якій 5 березня 1950 року загинув Роман Шухевич. Фото: ДСНС

Нагадаємо, 1 січня внаслідок варварського ракетного обстрілу рашистів у Білогорщі музей повністю згорів, були втрачені цінні історичні артефакти. Втрата тим більша, що ця будівля — автентична, саме в цій хаті 5 березня 1950 року Роман Шухевич прийняв свій останній бій з НКВДистами.

Перед розглядом питання з трибуни сесії виступила дочка Романа Шухевича — пані Марія Шухевич.

Марія Шухевич. Фото ЛОР
Марія Шухевич. Фото ЛОР

«Могили Романа Шухевича немає, останків немає, цей музей був єдине місце, яке поєднувало нас із генерал-хорунжим, це місце його загибелі, місце, де він прийняв свій останній бій. Тепер стоїть питання — відновлювати чи не відновлювати? І як відновлювати? Вважаю, його обов’язково треба відновлювати і дати можливість йому працювати. Причому відновити треба споруду повністю так, як вона виглядала. Якщо хтось хоче будувати новий музей — прошу, є місце поруч, можна будувати. Львівський історичний музей відкрив благодійний фонд, туди почали надходити гроші. Відносно термінів — треба відновлювати вже зараз. Після мого інтерв'ю почали писати люди зі сходу. Вони хочуть приїхати сюди, привезти дітей, познайомитися. Люди навіть не знали, що є такий музей. То чому ж ми будемо чекати закінчення війни?»

З трибуни сесії на запитання депутатів відповів керівник Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Роман Чмелик. Фото ЛОР
Роман Чмелик. Фото ЛОР

Петро Цеголко («ЄС») запитав: «Говорили, що має бути створена наглядова рада з відновлення музею. Чи не час вже створити її? Яка доля сертифіката на 4 мільйони гривень, що його нещодавно вручив музею п’ятий президент України, нардеп Петро Порошенко? Гроші є. Чому зупинилося відновлення музею?»

«Наглядова рада потрібна, — сказав Роман Чмелик. — Хто повинен її створювати? Той, хто буде відбудовувати музей. А хто буде відбудовувати музей? Власником приміщення, зруйнованого 1 січня, є міська рада Львова. ЛМР тільки орендар. ЛМР звернувся до міської ради з проханням передати права забудовника Львівському історичному музеєві. Вважаємо, хто як не музейники краще знають, як відбудовувати музей? Відповіді на своє звернення від міського голови Львова я досі не маю. Тому маємо спочатку відрегулювати юридичні питання, які стосуються музею, а потім вже створювати наглядову раду. Щодо сертифіката на 4 мільйони гривень. Відповідь на це питання лежить у першому питанні. Цей сертифікат у нас є. Це банківські гарантії на 4 млн грн, але Львівський історичний музей ще немає повноважень забудовника. Коли будемо мати права, зможемо виготовити проєктно-конструкторську документацію і на її підставі відбудувати цей музей».

«Яка є ваша позиція щодо концепції розвитку і створення цього музею, щоб цей було місце пам’яті, яке стане ще вагомішим для майбутніх поколінь, ніж досі? Чи є вже певні бачення?» — запитав «свободівець» Олег Панькевич.

«ЛМР напрацював кілька варіантів відбудови і розвитку музею Шухевича, — відповів Роман Чмелик. — Ці варіанти обговорювалися на профільній комісії з питань культури, в департаменті ЛОВА, в обласній раді. Я представив кілька варіантів. Також була проведена зустріч, на якій була присутня родина, депутати обласної та міської рад, нардепи, представники громадськості, зокрема, Мирослав Маринович та інші. В результаті консультацій з родиною, спілкування з мешканцями Білогорщі та Львова ми дійшли оптимального висновку. Перш за все потрібно відбудувати на тому місці, де був музей, його точну копію, один до одного. За взірець можемо взяти Королівський палац у Варшаві, який був повністю знищений під час Другої світової війни нацистами. Уряд Польщі вирішив цей палац відбудувати. Але на точній копії хати Шухевича ми зупинитися не можемо, нам треба розвивати цей музейний комплекс. Тому навпроти цієї хати потрібно збудувати сучасний інтерактивний музейний комплекс, максимально інклюзивний, який би відповідав сьогоднішнім потребам і розумінню історії. Він має бути з використанням сучасних методів і технологій показу експозицій і з сучасним обладнанням.

Якщо Львівська міська рада виділить землю і дасть право забудовника Львівському історичному музею, тоді оголосити конкурс і збудувати цей сучасний комплекс. Там треба відобразити не тільки постать генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, а й вклад в історію цілої родини Шухевичів, яка діяла наприкінці 19-го — початку 20-го ст. Але не закінчити експозицію тільки на Шухевичах, а протягнути її до дня сьогоднішнього — включно з показом цього варварського акту злочину руйнування музею. Це концепція, над якою ми готові працювати".

Депутати, які взяли участь в обговоренні, підтримали концепцію. Депутатський корпус під час голосування підтримав проєкт в цілому.

Схожі новини