Передплата 2024 «Добра кухня»

Секс — то Божий дар, а порно краще не дивитися: нова заява Папи Римського

  • 19.01.2024, 17:15
  • 1 203

Папа Римський Франциск заявив, що сексуальне задоволення — це «дар Божий», до якого слід «ставитися терпимо». А от від перегляду порнографії він закликає утриматися

Фото Reuters
Фото Reuters

«Задоволення без стосунків може породити залежність», — оголосив Папа, виступаючи із циклом катехитичних настанов про вади й чесноти.

Його заява про секс з’явилася після критики аргентинського кардинала Віктора Мануеля Фернандеса з боку консервативних католиків. Їм не сподобалась книжка Фернандеса «Містична пристрасть: духовність та чуттєвість», що вийшла друком 1998 року.

У праці, яку зараз не видають, йдеться про сексуальність, а також у ній є докладні описи чоловічих і жіночих переживань під час оргазму. У розмові із католицьким інтернет-виданням Crux кардинал Фернандес наголосив, що написав її, коли був ще молодий, і «точно не зробив би» цього зараз.

Нині він є чинним префектом Дикастерії доктрини віри Ватикану.

Консервативні коментатори назвали книжку «збоченою», а один із них заявив, що вона засвідчує, що кардинал Фернандес не підходить для своєї посади.

Цього місяця папа Франциск виступає із циклом катехитичних настанов на тему пороків і чеснот. Минулого тижня він присвятив спільну аудієнцію роздумам про гріх обжерливості. Тому не було жодних припущень, що його проповідь про секс була пов’язана з критикою кардинала.

Під час проповіді він вказав, що хтивість «руйнує стосунки», а «щоденних новин достатньо, щоб задокументувати цю реальність».

«Скільки стосунків, які розпочиналися якнайкраще, згодом перетворилися на токсичні?» — запитав понтифік.\

Як вказують джерела, це не перший випадок, коли папа Франциск та кардинал Фернандес спричиняють гнів консервативних членів католицької спільноти.

У грудні кардинал окублікував текст, який пізніше схвалив Папа, де докладно описані правила, що дозволяють священникам благословляти стосунки одностатевих пар, які досі вважалися гріховними.

Хоча Фернандес наголосив, що така позиція не підтверджує статус одностатевих пар для католицької церкви, для багатьох консерваторів це стало справжнім ударом.

Кардинал Герхард Мюллер, який був префектом Доктрини віри за папи Бенедикта XVI, рішуче засудив документ Ватикану. У маніфесті, який є у загальному доступі, кардинал Мюллер заявив, що священник, який благословляє гомосексуальний союз, здійснює «блюзнірський вчинок».

«Тоді можна благословити клініку, де роблять аборти, або мафіозну групу», — обурився Мюллер.

Прелати по всьому світу також засудили це рішення, зокрема — американські консерватори, які вже давно проти планів Папи Римського щодо реформування католицької церкви.

Та напруга досягла апогею, коли Папа позбавив одного зі своїх головних американських критиків, кардинала Реймонда Берка, його привілеїв на житло та зарплату у Ватикані.

Схожі новини