Передплата 2024 «Добра кухня»

У Тустань привезли бойківську хату

  • 28.11.2023, 12:39
  • 489

Команда історико-культурного заповідника «Тустань» врятувала унікальну автентичну бойківську хату і перевезла її у музей

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

«Друзі, наша команда врятувала унікальну бойківську хату!

Тепер у Тустані стало на одну пам’ятку більше! До села Урич вперше перевезли та відбудували хату поч. ХХ ст. із села Плав’я! Її встановили поруч із іншою автентичною хатою — культурним центром Хата у Глубокім. Будівля вже слугує фотозоною для відвідувачів, а згодом вона стане ще одним об'єктом туризму спадщини.

Для команди це знакова подія, адже цю ідею виношували не один рік! Символічно, що цей проєкт вдалося реалізувати саме під час повномасштабної війни. Адже він зберіг для нащадків оригінальний зразок української архітектурної ідентичності. Врятована хата — із села Плав’я з різьбленою галереєю — один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва. Такі об'єкти масово та безслідно зникають разом із забудовою сіл", — зазначили у музеї.

Директор заповідника, ініціатор та керівник проєкту Андрій Котлярчук наголосив, що такий проєкт реалізовують в Тустані не востаннє. Адже збереження та примноження автентичної забудови в межах туристичної дестинації важливе для сталого розвитку села Урич, для збереження його туристичного потенціалу.

Команда Тустані готова ділитися здобутим досвідом проєкту з усіма охочими.

«Дякуємо грантодавцям за можливість порятунку цієї пам’ятки! Проект реалізовано за фінансової підтримки Cultural Emergency Response Організації Реагування на надзвичайні ситуації в області культури (CER), Нідерланди, за сприяння ЛОГО „Тустань“ та заповідника „Тустань“», — додали у музеї.

Схожі новини