Передплата 2024 «Добра кухня»

Можливо, Ізраїль відмовився від повномасштабної наземної операції у секторі Гази, — ЗМІ

  • 29.10.2023, 13:55
  • 503

Ймовірно, Ізраїль наразі планує утриматися від повномасштабного вторгнення у сектор Газа й замість цього здійснити більш обмежені наземні операції. Це було узгодили зі Штатами

Фото із відкритих джерел
Фото із відкритих джерел

За даними американських чиновників, наразі важко стверджувати, що в кінцевому підсумку зробить Ізраїль, оскільки збільшення кількості повітряних ударів і розширення наземних вторгнень за останні три дні свідчить про більш агресивну позицію.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, тим часом заявив, що ЦАХАЛ увійшов на територію скктора Газа, аби розпочати «другий етап війни». Водночас не назвав відповідний крок вторгненням. Також військові стверджували про просування ізраїльських солдатів в північну частину анклаву.

Наразі вторгнення Ізраїля у Газу є менш масштабним та більш вузькоспрямованим, ніж те, що Єрусалим спочатку описував міністру оборони США Остіну Ллойду й іншим військовим посадовцям Штатів.

Під час телефонних переговорів зі своїм ізраїльським колегою Йоавом Галланом Остін наголосив на важливості ретельного вивчення того, чи здатні ізраїльські військові здійснити наземне вторгнення в Сектор Газа, де Хамас обладнав складну мережу тунелів під густонаселеними районами.

«Іншими факторами, які, найімовірніше, також вплинули на військове планування Ізраїлю, американські чиновники називають можливий вплив на переговори про звільнення заручників і той факт, що ізраїльські політичні і військові лідери розділилися в думках про те, як, коли і навіть чи варто здійснювати вторгнення», — додають у ЗМІ.

За даними чиновників Пентагону, Ізраїль, ймовірно, здійснює поетапну операцію, коли невеликі розвідувальні підрозділи просуваються в Газу, щоб виявити бойовиків ХАМАС, розпочати з ними в бій і виявити їхні вразливі місця.

«Як тільки виявляються слабкі місця, шви і прогалини, вони вводять основні штурмові сили», — пояснив Мік Малрой, колишній високопоставлений чиновник з питань близькосхідної політики в Пентагоні і офіцер ЦРУ у відставці.

Як зазначив генерал армії США Фредерік Ходжес, вищезгадана тактика дозволяє «зменшити або обмежити кількість жертв, а також супутні збитки» будівлям.


Джерело: The New York Times

Схожі новини