Передплата 2024 «Добрий господар»

Депутати пропонують залишити військовий ПДФО громадам

  • 19.09.2023, 11:48
  • 616

«Європейська Солідарність» закликає залишити так званий військовий ПДФО в бюджетах громад і пропонує фіксований розподіл коштів на користь Сил оборони

Про це на своєму телеграм-каналі пише співголова фракції Ірина Геращенко.

«З 1 жовтня влада хоче забрати весь податок на доходи фізичних осіб, який сплачують військові за місцем постійної дислокації їхніх частин з місцевого самоврядування на спецфонд, начебто на потреби оборони. Чомусь ці кошти хочуть передати Міністерству стратегічних галузей, а не МО. Йдеться про величезні суми, адже військові підрозділи на «нулі, а ПДФО сплачується за місцем ППД. Все, як завжди, подається під благородними намірами — мовляв, місцеве самоврядування витрачає кошти на плитку, а так гроші через спецфонд підуть на ВПК», — зауважує депутатка.

«Насправді, це великий обман і чергове „велике крадівництво“. Ми памʼятаємо ковідний спецфонд, який ішов не на медицину, а на дороги. Так ось, буде те саме. Плюс це порушення Конституції, ПДФО мають розпоряджатися місцеві органи влади», — переконана Ірина Геращенко.

Співголова фракції зазначає, що самі військові і місцеве самоврядування вже виступили категорично проти законопроєкту 10 037. Тому «Європейська Солідарність» реєструє альтернативний законопроєкт.

  • ПДФО — це податки військових і вони мають право ними розпоряджатися. Ненормально, що і досі військові самі скидається або за рахунок волонтерів купують генератори, дрони і т.д.. «Європейська Солідарність» пропонує, аби ПДФО, згідно з Конституцією, залишався в місцевих бюджетах, 70% йшли на потреби військового підрозділу, який і є податкодавцем цих коштів, і місцева влада на замовлення військового підрозділу направляла ці кошти на закупівлю необхідного обладнання, машин, дронів, тощо. 30% мають залишатися в громаді і йти на ремонт ППД, бомбосховища, житло, інші потреби.
  • Очевидно, що оборонка потребує збільшення фінансування. Тому «Європейська Солідарність» пропонує кошти від дорожнього фонду спрямувати на МО для кредитування виробництва зброї.

«Кредитування, навіть безвідсоткове — це розвиток економіки, це контроль і це точно не розкрадання, а повернення коштів і зброї», — резюмує Ірина Геращенко.

Схожі новини