Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

російські спецслужби стежать за владою Молдови: деталі

  • 25.07.2023, 18:20
  • 608

На даху посольства рф у Кишиневі російські спецслужби встановили десятки антен і супутникових тарілок для стеження

Фото із камер спостереження
Фото із камер спостереження

Відомо, що на даху посольства рф у столиці Молдови з кожним роком збільшується кількість передавальних пристроїв і супутникових тарілок.

Також на даху посольства і сусідньої будівлі періодично можна помітити людей. Особлива активність є напередодні президентських виборів або під час візитів закордонних делегацій.

Журналісти з’ясували, що особи на даху посольства є офіцерами зв’язку з ГРУ і СЗР, пов’язаними з хакерськими угрупованнями, які зламували пошту Ангели Меркель, Емманюеля Макрона і Гілларі Клінтон.

«Одним із цих офіцерів, за даними розслідувачів, виявився співробітник гру Павло Якунін, який здійснював маніпуляції зі з'єднувальними кабелями напередодні Євросаміту. Тоді ж було здійснено хакерську атаку на інтернет-ресурси адміністрації президента Молдови, уряду, МЗС і Служби інформаційних технологій та кібербезпеки», — зазначили журналісти.

Також вони додають, що розвідка рф почала працювати у Молдові у 2015 році. Відтак задля підтримки політика Ігоря Додона країну відвідували кадрові офіцери гру, сзр і 5-ї служби фсб, серед яких Сергій Сарапулов, Сергій Корольов, Ігор Науменко, Олександр Миронов, Костянтин Валдай, Олександр Кошуренко та Олександр Чикуров. За джерелами журналістів, ці особи служать у радіорозвідці гру, а деякі з них є фахівцями з прослуховування телефонів або зломів комп’ютерних мереж.

У розслідування також вказано, що дружини згаданих росіян часто відвідують Молдову. Джерело у прикордонній службі Молдови розповіло, що дружини російських офіцерів розвідки нерідко перевозять із собою по кілька флешок і жорстких дисків.

Зараз офіцерами-зв'язківцями й «слухачами» в Кишиневі командує Александр Васінович. Він часто з’являється на даху посольства і дає вказівки підлеглим.

Відомо, що наразі на даху посольства є 28 антен і тарілок — деякі з них дають змогу встановлювати супутниковий зв’язок, мікрохвильову ретрансляційну лінію або посилювати сигнал бездротового інтернет-маршрутизатора, визначати місце розташування кораблів, літаків і керованих ракет. Вони перехоплюють сигнали супутникової телефонії.

Так спецслужби можуть прослуховувати телефонні розмови і перехоплювати переговори по рації місцевої поліції.

Схожі новини