Передплата 2024 ВЗ

Щодня до Львова потягами з півдня прибувають по 200−300 людей

За останні два тижні у рази зріс попит на автобусні поїздки до Польщі та Німеччини

До Львова прибувають жителі Херсонщини з тих регіонів, яких затопило через підрив Каховської ГЕС. На день евакуаційними та рейсовими потягами прибувають по 200−300 людей. Також евакуйованих із затоплених зон волонтери привозять до Львова автобусами. У рамках програми евакуації до міста Лева щодня курсують два потяги із Запоріжжя та Покровська.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» керівниця координаційного центру з підтримки цивільного населення при Львівській ОВА, волонтерка Галина Бордун.

«Евакуаційними потягами із Запоріжжя та Покровська також привозять людей із затопленої частини Херсону, — відзначає Галина Бордун. — Ці люди заїжджають в нашу область вперше і проїзд для них безкоштовний. Але окрім евакуаційних потягів, до Львова з півдня прибувають потяги, де пасажири купують квитки. На добу — триста людей. Двічі-тричі на тиждень з Херсону прибувають автобуси. Кому потрібно житло — пропонуємо. Вільні місця у нас є. Це питання координують всі дотичні служби».

Нагадаємо, раніше директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда повідомляв «ВЗ», що на Львівщині є 3,5 тисячі місць для прихистку евакуйованих людей із Херсонщини. Переважно це відремонтоване житло у гуртожитках по всій Львівській області. Також людей поселятимуть у нових прихистках, які облаштували міжнародні партнери.

Галина Бордун каже, за останні два тижні різко виросли запити на автобусні поїздки з площі навпроти львівського залізничного вокзалу до Польщі та Німеччини. Зі Львова автобуси везуть до Варшави, а там люди мандрують по містах Польщі чи їдуть до Німеччини.

Якщо раніше, наголошує Галина Бордун, такі автобусні поїздки для ВПО (тепер це також евакуйовані з Херсонщини), були два-три рази на тиждень, то тепер — щодня. Графік роботи автобусів розписаний на весь тиждень і далі. Галина Бордун повідомила: перевізники безкоштовно возять в автобусах лише людей з інвалідністю. Решту пасажирів купують квитки.

«Лише 16 червня на Львівщину прибули 20 людей з інвалідністю, які потребують додаткового супроводу, — продовжує розмову пані Галина. — Це переважно люди з півдня. Є в нас і люди старшого віку. Працюємо з усіма».

Схожі новини