Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Без власної канонічної суб'єктності, під впливом мп

У Дрогобицькій районній військовій адміністрації знову йшлося про функціонування на території району вороже налаштованих до України парафій УПЦ

Звісно ж, що йдеться про церковні підрозділи УПЦ мп, яких в Україні нібито й немає вже: згідно із внесеними у травні м. р. змінами, із статуту УПЦ мп прибрали будь-які посилання на абревіатуру «мп». Було УПЦ мп, стало УПЦ. Та чи означає, це, що теперішнє УПЦ на чолі з митрополитом Онуфрієм, на папері відмовившись від приналежності до мп, насправді позбулась залежності від путінського впливу?

Відповідь на це запитання міститься у висновках Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, яка відповідно до рішення Ради національної безпеки та оборони України від 1 грудня 2022 р. «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних соціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», провела релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом.

Як зазначено у кількох узагальнених висновках експертної групи, «прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27. 05. 2022 р.) та постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православної Церквою. Статус УПЦ, як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним. УПЦ щодо РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини з цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою. УПЦ також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб'єктності».

Просто та зрозуміло. Звідси випливає, що всі парафії УПЦ, які наразі функціонують на території Дрогобицького району, документально позбувшись у своїх назвах абревіатури «мп», надалі відносно рпц перебувають у відносинах підпорядкування. Назва в них українська, а дух — московський. Донедавна на Дрогобиччині було 5 таких парафій-громад. Три з них за бажанням парафіян вийшли з-під підпорядкування рпц та приєдналися до ПЦУ. Першими після нападу росії на Україну це зробили члени православної парафії храму Йова Почаївського з Дрогобича. Через рік до них доєднались дві інші православні парафії. Одна — з Борислава, друга — з Трускавця. Рішення про відхід від рпц прийняли церковні громади храмів Покрови Пресвятої Богородиці та Святого Іллі. Тепер на Дрогобиччині функціонують дві православні церковні громади, які, прикриваючись абревіатурою УПЦ, продовжують перебувати під духовним впливом москви. Обидві громади зареєстровані на території Східницької ОТГ. Одна — у самій Східниці, друга — у Бистриці Гірській.

Схожі новини