Передплата 2024 «Добра кухня»

Вимушених переселенців навчать заробляти на життя підприємництвом

Такий проєкт вперше в Україні реалізовують у Львівській області

На Львівщині стартував соціальний проєкт, де вимушеним переселенцям та представникам релокованого бізнесу допоможуть покращити підприємницькі навички та інтегруватися в бізнес-середовище області, а також грамотно вийти на європейський ринок. Проєкт реалізовують за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE Ukraine). Навчання для підприємців та ВПО безкоштовне.

Про це 1 березня повідомив на брифінгу заступник директора Департаменту економічної політики Львівської ОВА Орест Гринів.

Чого навчать на тренінгах?

«Реалізацію проєкту починаємо відсьогодні (початку весни. — Авт.). Зокрема будуть тренінги для підтримки релокованого бізнесу та внутрішньо переміщених осіб, — наголошує Орест Гринів. — Важливо навчити ВПО започатковувати власну справу. Також важливо підтримувати релокований бізнес. Для цього залучаємо грантові організації, щоб створити програми безкоштовного консалтингу і проведення тренінгів».

Чиновник поінформував, що у Львівській області працює 225 релокованих підприємств, які прийшли сюди ще торік. Бізнесменів навчать на тренінгах виходу на міжнародні ринки, як захистити інтелектуальну власність, як шукати гранти для розвитку власної справи.

Координатора проєкту, наукова співробітниця групи комерціалізації наукових досліджень Національного університету «Львівська політехніка» Олена Лукачук додала: «Започаткували аналітичне дослідження, аби створити універсальну навчальну модель, яка би допомогла представникам бізнесу та переселенцям. Часто зіштовхувалися з проблемою, коли люди з інших регіонів, які до нас приїхали не можуть психологічно адаптуватися, не знають, куди звертатися… Одне із завдань проєкту — зібрати підприємців в одному місці і все їм пояснити. Хочемо продемонструвати, що ми відкриті для будь-яких інновацій».

Про мапу затребуваних професій

«У рамках тренінгів створили мапу затребуваних професій, — продовжує розмову Олена Лукачук. — Мапа розроблена на базі опитувань та аналізів запитів від представників бізнесу та установ, які надавали їм певні послуги. Тож у підсумку стало зрозуміло, якими навичками потрібно ще володіти, що потрібно удосконалити для того, щоб розпочати свою справу у тому регіоні, який для релокованого бізнесу став рідним».

Схожі новини