Передплата 2024 «Добрий господар»

Не лише з Володимиром Зеленським хоче мати прямий зв’язок Євросоюз

Не лише з президентом України Володимиром Зеленським та іншими вітчизняними топпосадовцями хочуть мати прямий діалог лідери Євросоюзу. 6−9 лютого, напередодні візиту Володимира Зеленського до Брюсселя, де глава нашої держави уперше взяв участь у саміті керівників країн-членів європейської співдружності, у столиці Бельгії на запрошення Європейського парламенту побувала маленька делегація з України

До її складу увійшли керівники п’яти ОТГ. Повноправними посланцями вітчизняних органів місцевого самоврядування, крім голови Дрогобицької міськради Тараса Кучми, став його візаві з Володимирського району на Волині Поромівської ОТГ — Олег Савчук, а також Людмила Бірюкова — голова Великописарівської ОТГ з Охтирського районі на Сумщині, і голова Підгородненської ОТГ Сергій Чам. Адміністративний центр даної громади — село Підгородне з Тернопільського району Тернопільської області. П’ятий повноважний представник української делегації - Володимир Москаленко, голова Коростенської ОТГ з Житомирщини.

Як Брюссель голів українських ОТГ зустрів?

Про що йшлося у Брюсселі? Як прийняли там керівників п’яти ОТГ з країни, де триває жорстока війна та не припиняється влаштоване росією кровопролиття? Чому саме тепер, коли стільки на нашу голову випробувань звалилось, Україні дають статус офіційного кандидата на вступ до ЄС? З якими враженнями повернулись додому? До яких висновків дійшли посланці українського місцевого самоврядування після відвідин столиці Бельгії, де мали не одну зустріч з євродепутатами та топчиновниками? Це лише частинка тих запитань, з якими під час недавно проведеної за підсумками поїздки пресконференції журналісти звернулись до міського голови Дрогобича Тараса Кучми.

Дуже тепло прийняли українців в Європарламенті. Під час зустрічі у Комітеті Регіонів ЄС, коли дійшло до представлення керівників ОТГ, присутні в залі, підвівшись, почали аплодувати. Заданий на самому початку зворушливий формат спілкування зберігався упродовж всіх трьох днів перебування української делегації у серці ЄС. Усі зустрічі виявились змістовними. Найбільш виразно це виявилось тоді, коли мали розмову з німецькими депутатами, які, як вони самі й визнають, тиснуть на свого канцлера Олафа Шольца, щоб він діяв активніше, потужніше «вмикався» у процес надання Україні могутньої наступальної зброї, яка дозволить ЗСУ, відновивши контрнаступальні дії, остаточно звільнити нашу землю від рашистських загарбників. Усі симпатії країн-членів ЄС належать Україні. І це навіть не обговорюється.

Скрізь наш прапор майорить, Україна в пошані

На адмінбудівлях, у готелях та парках — скрізь у столиці Бельгії майорять українські прапори. Тепер вигуком «Слава Україні», віддаючи українцям належну шану за продемонстровану упродовж останнього року звитягу у боротьбі зі своїм сусідом-агресором, вітаються не лише в парламенті, а й на вулиці. Так себе поводять бельгійці, так вони тепер ставляться до нас та нашої країни. Але це визнання наших заслуг, як було наголошено на пресконференції, аж ніяк не означає, що на шляху до здобуття повноправного членства в ЄС Україні зроблять якісь потурання, що наші «екзаменатори» закриють очі на недовершені реформи. На переконання європейців, одна з найуспішніших реформ, які відбулись в Україні - адміністративно-територіальна. Та, завдяки якій нарешті зіп'ялось на ноги місцеве самоврядування. Але й ця реформа не доведена до кінця.

Тому не дивно, що у Брюсселі багато говорилося про «домашнє завдання» для нас. Що цікаво? Про те, що нам кров з носа слід якнайшвидше зробити, сказали люди, які давним-давно довели, що не просто добре розуміються на проблематиці відходу України від совкового минулого, а є нашими щирими друзями. Доброзичливо, і разом із тим конкретно та недвозначно, висловили свої побажання знаний польський депутат Вітольд Ващиковський, колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс та колишній посол Євросоюзу в Україні Х’юг Мінгареллі. Європа виклала свої ініціативи. Вона готова вкласти кошти у відбудову та розвиток нашої інфраструктури, побудови з «нуля» таких вщент зруйнованих міст та селищ, як Маріуполь, Майорськ, Авдіївка, Попасна, багато-багато інших… Чи готові до цього ми? Чи вдасться покінчити з відкатами-крадіжками, телефонним правом та небажанням мати праведні, цивілізовані суди? Європа не просто хоче, щоб ми піднялись. Вона готова до реальних кроків, реалізація яких дозволить не тільки підняти Україну з руїн, а відкрити нам двері до оволодівіання новітніми технологіями.

Довіряють. Але з певною часткою скепсису

Чи готуємось ми до цього, чи здатні на рівні місцевого самоврядування створювати платформи для реалізації своєї мрії, повернення українців до мирного життя, до дій у сприятливих для розвитку та майбутнього процвітання умовах? Європейці добиватимуться, аби кошти, які надійдуть з Євросоюзу, не розбазарювались, а швидко та ефективно освоювались на реалізацію конкретних програм. Вони нам довіряють, але з певною долею скепсису. Щоб місця для сумнівів не залишалось, щоб Україна до набуття повноправного членства в Євросоюзі просувалась за рекордно швидким графіком, слід сумлінно виконати «домашнє завдання». На рівні місцевого самоврядування — це означає, що необхідно добитися стовідсоткової прозорості у всьому: від наповнення бюджету і до витрачання коштів, які належать громаді. Маємо історичний шанс добитися свого. Почати будувати країну, звідки люди на заробітки не виїжджатимуть.

Схожі новини