Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ризик нового вторгнення із білорусі досі є, — Резніков

  • 31.12.2022, 17:30
  • 1 025

На думку очільника Міноборони України Олексія Резнікова, якщо росіяни дійсно захочуть знову розпочати вторгнення з білорусі, то навряд чи вони зможуть це зробити раніше лютого

Очільник Міноборони Олексій Резніков. Фото із мережі
Очільник Міноборони Олексій Резніков. Фото із мережі

«Зважаючи на те, що вони, здійснивши першу хвилю часткової мобілізації, за нашими оцінками, 150 тисяч солдатів одразу скерували безпосередньо до України (вони воюють сьогодні замість тих втрат, яких зазнали росіяни вбитими та пораненими), а ще 150 тисяч готують у різних таборах на різних територіях: і в рф, і в білорусі, в частині тих окупаційних міст, з яких вони поведуть наступ», — зазначив він.

Резніков додав, що обговорювати те, звідки може розпочатись новий наступ росіян — недоречно, адже все залежатиме не лише від планів окупантів, а й від готовності українських захисників.

Якщо все ж-таки наступ росіян з білорусі відбудеться, залишається невідомим, чи приєднається до росіян білоруська армія, зазначив Резніков. Він додав, що на даний час на території білорусі відбувається навчання російських військових, жодного ударного групування немає.

«Тому сьогодні говорити про наступ, угруповання — його немає. Йде навчання — так. Вони здійснюють злагодження — так. Але це буде залежати від поняття повного поглинання білорусі як такої, її суб'єктності. Якщо воно відбудеться, якщо білоруські солдати будуть готові виконувати накази російських генералів — це один сценарій. Якщо білоруські солдати не будуть готові виконувати накази російських генералів, а лише своїх, білоруських — це абсолютно інший сценарій», — зазначив він.

Резніков нагадав, що у білорусі немає інтенсивної антиукраїнської пропаганди, тому білоруси не хочуть йти війною проти України.

Щодо того. чи можуть росіяни спробувати відрізати лінії постачання озброєння Україні то, за словами Резнікова, це — мрія кремля, і Україна до цього сценарію також готується.

«Але я хочу нагадати всім нам, що в лютому цього року вони розпочали широкомасштабне вторгнення з усіх боків, лізли, як ті таргани, і ця тактика і стратегія не принесла їм успіху. Вона принесла їм перші втрати, руйнацію їхніх логістичних ланцюжків, відповідно — звільнення Київської, Чернігівської, Сумської областей, перших етапів цієї україно-російської війни, її відкритої частини, яка почалася в 14 році. Потім гострі зміни — Харків, Херсон… Тому, скажімо так, знову піти непідготовленими на заході, зі спробами щось там перерізати — у мене питання: а утримувати ви як плануєте? Це ж треба гарнізони там тримати, постачання логістичне мати, треба давати їжу, набої, паливо. А місцеве населення на заході Україні буде спокійно зустрічати вас із короваями на вулиці. Ага. І з квітами. На мій погляд, це апокаліптичний сценарій для білоруського режиму», — додав він.

Щодо евакуації українців, якщо наступ все ж таки розпочнеться, то, за словами глави Міноборони, планів вивозити всю Україну немає.

«Поняття евакуації мирного населення… Коли є загроза в конкретному регіоні, населення попереджається і дається можливість дійсно виїхати з місця ведення активних бойових дій. Це робить офіційно уряд, відповідно, закликає, пропонує, відкриваються гуманітарні коридори, повна допомога і сприяння. Але зараз говорити про план евакуації населення по всій території України — це точно сіяти паніку», — сказав він.


Джерело: LB

Схожі новини