Передплата 2024 ВЗ

«Не лише роздаємо книжки, а розповідаємо про війну в Україні і мужність наших захисників»

2500 українських книжок волонтерка Галина Фесюк повезла у європейські бібліотеки

Фото з особистого альбому Галини Фесюк
Фото з особистого альбому Галини Фесюк

Пригадую, як тільки 24 лютого рашисти поперли повномасштабною війною на українську землю, Львівський палац мистецтв перетворився на штаб гуманітарної допомоги. Ми з чоловіком також завантажили нашу машину по вінця — одягом, взуттям та закрутками і повезли у Палац. Волонтери у холі, як бджілки, сортували гуманітарку, а на кухні господарювала журналістка пресцентру Палацу мистецтв Галина Фесюк.

Пані Галина робила канапки, розкладала у тарілки печиво, бо ж треба тих «бджілок» було нагодувати. І от кілька днів тому у соцмережах я побачила, що Галина Фесюк повезла за кордон українські книжки, бо, як сама зазначає, українські біженці потребують у Європі не лише притулку, а й добротну книжку.

Фото з особистого альбому Галини Фесюк
Фото з особистого альбому Галини Фесюк

— Так, я довго волонтерила на кухні, — каже Галина Фесюк. —  У Палаці було приблизно 3 тисяч волонтерів, ми створили «канапковий батальйон». Окрім того, я є президентом благодійної організації «Росточани», тож спілкуюся з дуже багатьма людьми. Наприкінці квітня до нас приїхали волонтери зі Сицилії - просили дитячих книжок українських письменників. Близько 10 років тому заснувала Всеукраїнський конкурс імені Леся Мартовича. Щороку після закінчення конкурсу я здаю книжки у бібліотеки. А після 6-го конкурсу через повномасштабну війну ми книжок не встигли роздати. Тому одну частину дитячих книжок, а це було 70 штук, я віддала волонтерам, які повезли їх на Сицилію. Про цю акцію написала у соцмережах, і посипалися коментарі. Люди цікавилися, куди принести книжки, щоб ми передали за кордоном.

— Чи ставили ви якісь умови?

— Насамперед, це повинні були бути книжки лише українських авторів, видані українською мовою проза, поезія, краєзнавча література, могла бути й духовна, і, звісно, дитяча… Відгукнулися і учасники конкурсу імені Леся Мартовича, надсилали свої друковані твори і члени Спілки письменників з усіх областей України. З пошти я то все тягнула додому, і у загальному підсумку ми зібрали 2500 книг.

-Як з'явилася ідея особисто розвести зібрані книги у бібліотеки за кордоном?

— Створила проєкт «Книгозбірня за кордон». До проєкту долучилися активісти з-за кордону, а також мої добрі знайомі, які просили, щоб і у їхні міста й країни дати літературу. До прикладу, Світлана Никитенко з Риму сказала, що у них буде бібліотека, їм також би знадобилася сотня-друга книг. Пригадую, у Палац мистецтв приїхала волонтерка з Польщі з гуманітарною допомогою. Коли почула про нашу акцію, і у Гданськ попросила наших книжок. І закрутилося… Деякі бібліотеки було спеціально створено до нашого приїзду. Коли прохачів назбиралося вже багато, прийшла з пропозицією до нашого директора Юрія Візняка. Розповіла, що продумала маршрут, одночасно підпишемо з громадськими організаціями за кордоном меморандум про співпрацю. Ми даємо літературу, а вони, за можливості, гуманітарну допомогу нашим Збройним силам. Написала заяву на відпустку за власний рахунок, запропонувала своєму синові Іванові Фесюку і його дружині Піраван Фесюк, які є волонтерами Благодійного фонду «Омріяна Країна», долучитися до новоствореного проєкту. І ми поїхали за складеним маршрутом. Наша подорож триває місяць. Ми були у багатьох містах Польщі, Словенії, Австрії та Італії. До нас щиро ставляться громадські діячі, куди ми привозимо книжки, нас забезпечили проживанням і харчуванням. І вже на два, а може й більше, буси закордонні друзі дали гуманітарної допомоги для наших захисників. Прийдешніми вихідними наша подорож закінчиться в Австрії. Ми будемо в університеті і у церкві, при якій є бібліотека, дарувати книжки. Ще у цій чудовій країні візьмемо участь у заході, присвяченому сумній даті - Голодомору в Україні.

— Але ви не просто роздаєте книжки?

— Ми робимо зустрічі, у бібліотеках, церквах, школах, на які приходять не лише українці, а цілі родили поляків, австрійців, італійців… Розповідаємо про війну в Україні, біду, горе і гідну відсіч окупантам. Про мужність наших захисників. І про те, що Україна обов’язково переможе.

Галина Фесюк розповідає дітям про Україну
Галина Фесюк розповідає дітям про Україну
Галина Фесюк (у жовтій вишиванці) дарує діткам книжки
Галина Фесюк (у жовтій вишиванці) дарує діткам книжки

Схожі новини