Передплата 2024 «Добрий господар»

Після війни у місті Лева хочуть залишитися 20% переселенців

70% вимушених переселенців, які зараз перебувають у Львові, — це жителі Луганської, Донецької і Харківської областей. Третина з них — віком 31−40 років, а 19% - люди віком понад 60 років. У 41,6% вимушених переселенців, які опинилися у місті Лева, житло на сході України повністю знищене або потребує значного ремонту. 36,6% переселенців прибули до Львова разом із дітьми

Процес монтування двоповерхового зимового модульного містечка. Фото автора
Процес монтування двоповерхового зимового модульного містечка. Фото автора

Після війни 20% вимушених переселенців планують залишитися у Львові

56,8% кажуть, що повернуться додому, причому 60% з них не можуть сказати, коли саме це станеться, а 18% вважають, що зможуть повернутися упродовж 6−12 місяців. 4% вимушених переселенців найближчим часом готові покинути Львів і виїхати за кордон.

Такі дані соцдослідження оприлюднили експерти комунальної установи «Інститут міста». Опитували українців, які прибули до Львова з інших регіонів України через повномасштабне вторгнення рф.

Лише 24% переселенців орендують у Львові житло (деякі з них казали «ВЗ», що власники квартир роблять їм хороші знижки. — Авт.). 61,3% мешкають у тимчасових прихистках, «зимових» модульних містечках. Роботу мають лише 34% опитаних переселенців. Понад 54% зізналися, що заробітків у Львові їм вистачає на їжу та житло, а ось на одяг ні. Серед тих, хто працює, майже 7% не можуть покрити потреби навіть на їжу. 5,3% серед тих, хто має роботу, кажуть, що можуть собі дозволити придбати побутову техніку — холодильник, телевізор.

Серед найбільших потреб переселенців у Львові — хороше житло. Більшість опитаних вважають таким житлом квартири у багатоквартирних будинках середньої поверховості (з дитячим майданчиком та місцем для занять спортом). Ще частина надали би перевагу індивідуальному будинку із земельною ділянкою.

Тим часом у Львові монтують четверте модульне містечко для ВПО, пристосоване для проживання взимку. Як повідомив на брифінгу заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач, у зимових модулях планування буде коридорного типу. Щоб дістатися до душових чи їдальні, не треба буде виходити на вулицю. Одно- та двоповерхові будинки зможуть вмістити більш ніж тисячу українців, які через війну залишилися без даху над головою. Двоповерхові модульні містечка надав Львову польський уряд.

Схожі новини