Передплата 2024 ВЗ

Дрогобич — Битом. Не просто міста-побратими…

Усі знають, наскільки шанованою та популярною є творчість письменника Бруно Шульца, який народився та все життя прожив у Дрогобичі

Шанують його особливо в Польщі. Нічого дивного у цьому немає: всі свої твори Шульц написав польською.

«Дрогобицькимй мрійник» — так частенько теперішні дослідники називають визнаного у всьому цивілізованому світі Бруно. Дрогобицька делегація щойно повернулася із Битома. У ці дні тут все нагадує про нашого краянина. Сама атмосфера, вистави та концерти, численні експозиції, зустрічі з творчими людьми та конкурси. Навіть розмови у кав’ярнях…

Дрогобич і Битом — це не просто міста-побратими. Свого колегу-візаві, президента Битома, Маріуша Волоша, міський голова Дрогобича Тарас Кучма називає не інакше, як братом. Жодного перебільшення у цьому немає. Підтвердженням щирої дружби між двома містами стала теперішня війна з рашистами. Буквально з першого ж дня нападу кровожерливих росіян наш західний сусід, Польща, солідаризувавшись з Україною, рішуче підтримав нас на різних світових та європейських протипутінських антивоєнних майданчиках. Битом з-поміж інших польських міст вирізняється своєю беззастережною підтримкою. Не дивно, що в Дрогобичі з особливим пієтетом ставляться до всього, що має стосунок до міста із сусідньої країни. Битом для дрогобичан став більше, ніж побратимом.

Дружба, готовність двох громад до співучасті у вирішенні сьогоднішніх проблем, взаємна допомога та запозичення хорошого досвіду — вигідний, безцінний капітал. Таке багатство слід не тільки берегти та цінувати, а й, звісно, з обопільною користю примножувати. Приблизно так недавно висловились на відкритті у Битомі присвяченого Бруно Шульцу муралу. Участь у відкритті, як інформує пресслужба Дрогобицької ОТГ, крім президента Битома Маріуша Волоша та сенаторки Республіки Польща, президентки Битомського клубу місцевого самоврядування Галіни Бєди та інших польських посадовців, взяла й делегація з Дрогобича.

Родзинкою події, крім нововідкритого скверу «Зустрічі», стала й автентична бруківка з вигаданої творчою уявою Бруно дрогобицької вулиці «Крокодилів». Мурал розроблено галереєю прикладного мистецтва «Сталеві ангели» на замовлення Клубу місцевого самоврядування в Битомі. Розписи створили дві польські художниці, Катажина Соколовська та Магдалена Віхровська, а також Христина Драгун із Дрогобича.

Від імені Дрогобицької громади слова вдячності битомцям-побратимам адресувала начальниця Дрогобицького міського центру соціальних служб Оксана Матчишин.

Схожі новини