Вокзальна кухня — без бандерівського супу, тільки з чаєм
Причина згортання гастрономії для вимушених переселенців — брак продуктів, які раніше постачали підприємці й ресторатори
/wz.lviv.ua/images/news/_cover/471601/volontery.jpg)
Наприкінці серпня на площі Двірцевій, що навпроти Головного залізничного вокзалу, остаточно припинила роботу польова кухня, яка з перших днів війни годувала вимушених переселенців, що приїжджають до Львова евакуаційними потягами. Оскільки зараз чимало рестораторів «у мінусах», то вже не виділяють для годування біженців на вокзалі ні своїх кухонь, ні працівників, які готують обіди чи вечері… З вересня на площі перед вокзалом переселенців пригощатимуть лише чаєм.
«Від початку повномасштабного вторгнення рф біля вокзалу зварили понад 800 казанів бограчу та нагодували понад мільйон осіб, які зупинялися у Львові, — розповів „ВЗ“ волонтер польової кухні Микола Кисіль. — На добу роздавали півтори тисячі порцій борщу. Зараз нам бракує продуктів, ніхто не приносить… Тому припинили готувати гарячі обіди та вечері. Найбільше переселенцям засмакував наш фірмовий бограч, який ми у своїх колах назвали бандерівським супом. Пояснювали людям із зони бойових дій, що сам Степан Бандера записав нам рецепт…».
«Ресторани, які годували людей на вокзалі з перших днів вторгнення рашистів, досі оплачують борги за комунальні послуги, зокрема газ, воду, світло, — додав волонтер, голова секретаріату „Асоціація захисту прав людини в Україні“ Андріян Мозола. — Борги за газ — по 100−150 тисяч гривень. Загалом за комуналку ми заборгували понад 200 тисяч гривень. Досі закриваємо боргові „хвости“, бо через волонтерство не могли повноцінно працювати. Підприємці та ресторатори годували не лише пасажирів евакуаційних потягів. На обід сюди приходили переселенці з дітьми, які мешкали у львівських дитсадках та школах. Просили у нас не лише їжу, чай чи каву, а й засоби гігієни, ліки».