Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Прилбичах зводять хостел для переселенців

Заселять сюди 15 українців, які втратили житло внаслідок війни. Гроші на хостел збиратимуть на аукціоні з продажу ікон

Отець Андрій Побігущий. Фото автора
Отець Андрій Побігущий. Фото автора

У катехитично-реколекційному центрі імені родини Шептицьких, що у селі Прилбичах Яворівського району (родинне село Шептицьких), облаштовують соціальний хостел для переселенців. Тут до кінця року поселять 15 внутрішньо переміщених осіб. Зараз тривають ремонтні роботи. Проєкт коштує мільйон гривень, ще потрібно зібрати 150 тисяч гривень.

Про це розповів під час престуру Харківського пресклубу отець собору Пресвятої Богородиці, що у Прилбичах Андрій Побігущий.

Ідея звести хостел для переселенців виникла в отців центру імені Шептицьких. Отець Андрій каже, що з претендентами на проживання в хостелі укладуть контракт, де буде умова — допомагати центру Шептицького та храму різними роботами. На місце в хостелі зможуть претендувати найбільш потребуючі сім‘ї.

Гроші на хостел збирають з різних джерел: громада Прилбич з добровільних пожертв (у селі - 70 дворів), благодійні центри, які допомагають переселенцям, зокрема «Карітас». Також кошти зберуть від мистецького аукціону та екскурсій, які проводять при храмі-музею імені Шептицьких.

Три тижні тому, каже отець Андрій, молодь селища та району писали ікони (майстер-клас «Ікона на склі»). Наступного тижня представники собору проведуть благодійний аукціон з продажу ікон, щоб зібрати кошти на ремонтні роботи в хостелі.

«З травня щотижня ми проводили майстер-класи, вчимо переважно молодь писати ікони на склі, — продовжує розмову отець собору. — Минулого тижня вчили працівників нашої міської амбулаторії. Написані ікони залишають для аукціону. Серед умов: якщо написаний твір забрати додому, треба заплатити, бо виріб не потрапить на аукціон. Це добровільна символічна пожертва».

Андрій Побігущий показує кухню майбутнього хостелу. «Тут ще треба провести комунікації, сантехніку, — розповідає отець Андрій. — У хостелі буде простора кухня. Наш парафіянин самостійно поставив хорошу плитку. Потрібні гроші на меблі та техніку для кухні. Буде ще зона душових кімнат».

Схожі новини