Передплата 2024 «Добрий господар»

«Локальна пам'ять»: Ліквідація російської спадщини та інші новини регіонів

  • 18.06.2022, 01:30
  • 739

У Чернігівській, Полтавські та Вінницькій областях триває знищення російської спадщини

«Локальна пам'ять»: Ліквідація російської спадщини та інші новини регіонів
«Локальна пам'ять»: Ліквідація російської спадщини та інші новини регіонів

На Чернігівщині після завершення оборони обласного центру та визволення окупованої частини регіону розпочався рух за очищення публічного простору від назв і меморіальних об’єктів, пов’язаних з державою-агресором та її минулим.

21 квітня на подвір’ї чернігівської школи № 10 військові демонтувалип гіпсову скульптуру Зої Космодем’янської. 30 квітня представники ТРО під наглядом поліції демонтували бюст Олександра Пушкіна на території Валу в Чернігові. Бюст передали місцевому музею.

У селі Харківці Миргородського району демонтували останній на Полтавщині бюст більшовицькому комдиву Василю Чапаєву, а уселі Ціпки Краснолуцької сільської ради цього жрайону радяснькому генералу Миколі Ватутіну. У селі Коломацьке Полтавського району прибрали пам’ятники болгарським комуністам Цвятко Колеву Родойнову та Дмитру Благоєву.

У місті Карлівка Полтавського району демонтовано погруддя комуністу Миколі Підгорному, яке за участі міської ради було відновлено у 2020 році. Також у міста демонтували мозаїку з символікою СРСР. Також елементи державного герба СРСР (серп та молот) демонтували з вежі у місті Глобине. А у Лубнахліквідовано панно-зображення георгіївської стрічки й радянських солдат-червоноармійців з армії Семена Будьонного.

Під час засідання, членами Ради було розглянуто 73 пропозиції громадськості стосовно перейменування топонімів Вінницької міської ради.

Рішенням було перейменовано:

  • вулицю Блока — на Героїв поліції;
  • вулицю Тімірязєва на Захисників Неба;
  • вулицю Некрасова на Героїв Нацгвардії.

Фото Північно-східний відділ УІНП

Схожі новини