Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Люди, які випивають, щасливіші в старості, - німецькі дослідники

  • 05.06.2022, 17:15
  • 857

Німецькі вчені провели опитування серед старших людей

Люди, які випивають, щасливіші в старості, - німецькі дослідники
Люди, які випивають, щасливіші в старості, - німецькі дослідники

Дослідники опитали людей, які поступали в Університетську лікарню Бонна в 2018—2019 роках на планові операції, і зіставили відповіді з кількістю алкоголю, що випивається. Запитання ставили 628 пацієнтам (231 жінці та 397 чоловікам), середній вік яких становив 72 роки. Жоден з учасників дослідження не був молодшим за 60 років.

Третину з опитуваних віднесли до категорії тих, хто вживає «потенційно шкідливу для здоров'я» кількість спиртного. Це означає, що пацієнт або випивав щонайменше чотири рази на тиждень, або вживав щодня еквівалент двох пляшок вина.

Автори дослідження Віра Гуттенталер і доктор Марія Віттманн виявили, що люди з цієї групи виявилися щасливішими, стрункішими і рухливішими за своїх малоп'ющих однолітків.

Одним з можливих пояснень є те, що більше вживання алкоголю може призвести до піднесеного настрою, зниження стресу та підвищення товариськості. Результат може говорити про те, що спиртне допомагає віковим пацієнтам покращити якість життя до та після планової операції.

Критика дослідження

Дослідження зазнало критики британських учених. Вони відзначили його спостережний характер і те, що не встановлено причинно-наслідкових зв'язків між вживанням алкоголю та щасливою старістю.

Професор Кевін Макконвей з Відкритого університету та консультант-психіатр зі старості в Королівському коледжі Лондона доктор Тоні Рао вважають, що зв'язок може бути зворотним. На їхню думку, невживання алкоголю веде до поліпшення якості життя у літньому віці, а не навпаки. Люди з вищою якістю життя мають можливість у старості вживати більше спиртного, оскільки до цього віку вони можуть бути загалом здоровішими.

Співавтор дослідження Марія Віттман погоджується з деякими тезами колег і вважає, що це «хороша тема для подальшого вивчення». Адже в міру збільшення тривалості життя кількість літніх пацієнтів, які піддаються плановим операціям, лише збільшуватиметься.

Фото: pexels

Схожі новини