Передплата 2024 «Добрий господар»

«Штучна шкіра» - для поранених українських бійців

Благодійники зі Швейцарії передали українським волонтерам 200 упаковок унікального препарату Vergenix. Вартість однієї упаковки – 1100 євро

«Штучна шкіра» - для поранених українських бійців
«Штучна шкіра» - для поранених українських бійців

Військово-медичному клінічному центру Західного регіону закордонні благодійники зі Швейцарії передали 200 упаковок унікального препарату — Vergenix, який сприяє швидкому загоєнню ран. Вартість однієї упаковки 1100 євро. Загальна вартість препаратів — 220 тисяч євро.

До Львова ліки привезли: Голова Благодійного фонду «Спадщини майбутнього», волонтер Павло Фельдблюм, керівник проєкту, лікар-хірург Юрій Маркевич. Допомагав у переговорах зі швейцарцями, які мають ексклюзивні права на цей препарат від виробників, представник фармацевтичної компанії «Фарма Мондо» (Швейцарія) львів’янин Василь Кукуріка.

Виготовляє Vergenix Ізраїль

На фармацевтичному ринку цей препарат — ноу-хау. Торік Благодійний Фонд «Спадщина майбутнього» купувала цей препарат за власні кошти. Тож львівські лікарі мали унікальну можливість застосувати його.

Препарат пройшов успішні випробовування

Результати клінічних досліджень на базі хірургічного відділення № 3 Львівської обласної клінічної лікарні та Львівського обласного державного ендокринного центру були одними з найкращих у світі.

Препарат — рослинного походження, має у собі 11 генів, які сполучили з генотипом тютюнового листя. Містить рекомбінантний людський колаген, який максимально підходить для загоєння ран у людей. Рана швидко гоїться, відтак у людини швидше починає наростати шкіра. Препарат може покрити рану розміром 20 на 25 см. Завдяки такій методиці загоювання ран, літня пацієнтка, що перенесла онкозахворювання, змогла знову встати на ноги. Рана на нозі у жінки погано заживала, а лікування не допомагало. Була загроза ампутації ноги.

Спеціалісти відділення хірургії N3 Львівської обласної клінічної лікарні застосували цей препарат також для швидкого загоєння ран у важких діабетичних хворих.

Тепер матимуть можливість швидко одужати та встати на ноги і українські військові. Благодійники кажуть, препарат можна буде використовувати, зокрема, і для цивільних людей, які зазнали травм під час евакуації з гарячих точок.

«Цей препарат подібний до штучної шкіри, — каже лікар-хірург Львівської обласної клінічної лікарні Юрій Маркевич. — Ми ним зацікавилися, бо військові, які лікуються у шпиталі, матимуть можливість швидше одужати та повернутися на фронт. Звісно, все залежить від категорії рани, особливостей організму. У багатьох випадках ці ліки можуть замінити операції з пересадки шкіри. Наприклад, після хірургічного втручання відкрита рана гоїться протягом 2−3 тижнів, а часом й місяців. А цей препарат буде цей час значно зменшувати.

Це єдиний у світі рекомбінантний людський колаген, — веде далі Юрій Маркевич. — Він застосовується у формі текучого гелю, зверху накладаються спеціальні пов’язки. При нанесенні на рану гель застигає. Пацієнт з цією пов’язкою може повноцінно рухатися, займатися справами. Через 5−6 днів пов’язку треба зняти і оцінити результат загоєння.

На фронті цей препарат обмежено ефективний, оскільки накладається на чисту рану, а будь-яка вогнепальна рана потенційно «забруднена» та інфікована. Щоб її очистити потрібен час, а на передовій його немає. В умовах військових дій рани переважно зашивають, але часто медикам у лікарнях наступного етапу доводиться їх розшивати та проводити вторинну хірургічну обробку. Тому цей препарат найбільше потрібний на фінальному етапі загоєння ран".

Читайте також: Львів: 11-річний Ярослав доглядає маму та сестру, які втратили ноги на вокзалі Краматорська

На фото: волонтер Павло Фельдблюм, керівник проєкту, лікар-хірург Юрій Маркевич та представник фармацевтичної компанії «Фарма Мондо» (Швейцарія) Василь Кукуріка

Схожі новини