Потужний заряд вітамінів: 5 овочів, які завжди мають бути в холодильнику
- 25.10.2021, 14:16
- 1 323
Потужний заряд вітамінів: 5 овочів, які завжди мають бути в холодильнику
Холодильник No Frost чудово підходить для зберігання овочів. Якщо такий є вдома, сміливо можна купувати корисні та смачні плоди у великих кількостях. Вони точно не зіпсуються за кілька днів у зоні свіжості з адаптивним режимом температури та вологості.
Регулярне вживання овочів — прояв турботи про здоров’я. Завдяки вітамінам та мікронутрієнтам натуральні смаколики сприяють зміцненню імунітету, покращенню стану шкіри, волосся та нігтів.
Про овочі, які завжди мають бути в холодильнику про запас, розповідаємо нижче.
Капуста
Броколі коштує дорого, брюссельську капусту важко знайти, у цвітної — занадто насичений смак, а кейл — взагалі рідкість навіть у відносно великих супермаркетах. Але не варто забувати про звичайну білоголову або червоноголову капусту. Вона дешева, а на смак — знайома всім з дитинства. Енергетична цінність капусти — всього 28 кілокалорій на 100 грамів. Вона не містить жирів, завдяки чому її можна вживати навіть під час схуднення.
Капусту можна солити, заморожувати, тушкувати, варити та запікати зі спеціями. У сирому вигляді вона ідеально підходить для салатів та бутербродів. Листя молодої капусти смакує навіть без будь-яких «топінгів».
Морква
Ще одна бюджетна «вітамінна бомба» — це морква. А який смачний із неї сік! Він добре засвоюється з оливковою олією або будь-якими іншими натуральними жирами.
Цікаво знати, що морква залишається корисною навіть після термічної обробки. Ба більше, кількість антиоксидантів у її складі після варіння «підростає» приблизно на третину.
Морква має універсальні гастрономічні властивості. Вона органічно доповнює перші страви, гарніри та десерти.
Цибуля (зелена і звичайна)
Цибуля належить до овочів, які можна без шкоди для бюджету купувати впродовж усього року. В зимовому раціоні її має бути значно більше, ніж у літньому. Завдяки фітоміцидам, вона виконує роль природного антибіотика і підвищує опірності організму.
Додавати цибулю можна не тільки у засмажку, бульйони та салати. Найоригінальніші страви з нею:
- французький цибулевий суп,
- цибулеві кільця,
- пироги з яйцем і цибулею,
- солоний цибулевий мармелад.
Помідори
Помідори — джерело рідкісних вітамінів групи А, а також фолієвої кислоти, заліза, тіаміну. Щоправда, вживати краще домашні ґрунтові плоди, вирощені без використання токсичних добрив. Взимку знайти такі майже нереально. До того ж навіть тепличні томати сумнівної якості у холодний період року коштують дорого.
Вихід є: з помідорів можна заздалегідь готувати пасту, соуси, консервовані салати. Що одне рішення — заморожування. У морозилці томати можуть пролежати до 12 місяців.
Солодкий перець
Серед овочів це рекордсмен за вмістом вітаміну С. Навіть капуста та помідори — не конкуренти. Перець вважають антидепресантом природного походження. Завдяки вітамінам групи B, він позитивно впливає на центральну нервову систему. Достатньо щодня їсти невеликий шматочок перцю, щоб отримувати «порцію» гормону радості та бета-каротину.
Кожен різновид болгарського перцю корисний по-своєму:
- червоний містить велику кількість цинку, потрібного для мозкової активності;
- у жовтих плодах найбільше аскорбінової кислоти, корисної для захисних властивостей організму;
- у зеленому перці — великий запас фітостеринів, які відповідають за регулювання жирового обміну.
Усі ці овочі продаються у магазинах та на ринках. Вони поширені в Україні, а більшість — ще й доступні за ціною. При цьому корисних властивостей — не менше, ніж у дорогих плодах на кшталт авокадо чи батату.