Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У першій рік війни в Україні з „борщового набору“ не бракувало лише картоплі»

Сказав під час конференції у Львові «Плодоовочевий рух України-2023» керівник проєкту «АПК-Інформ:овочі та фрукти» Олександр Хорев

Олександр Хорев. Фото авторки
Олександр Хорев. Фото авторки

Широкомасштабне вторгнення рф неабияк вплинуло на вирощування овочів в Україні та формування ринку у 2022−2023 роках. Ціни на «борщовий набір» зросли і тенденція не втішна: не подорожчає хіба що картопля. Якщо і подорожчає, то лише на дві-три гривні - навесні традиційно напередодні нового урожаю. Сподівання, що попри втрати полів на сході та півдні, всі овочі можна вирощувати на полях Західної України, марні. Цибулю та деякі сорти помідорів, баклажанів не можна вирощувати на заході через інший клімат. Також не можна релокувати в інший регіон яблучні сади.

Про це повідомив на конференції у Львові «Плодоовочевий рух України-2023» керівник проєкту «АПК-Інформ:овочі та фрукти» Олександр Хорев.

«Якщо навіть завтра ЗСУ звільняться усі окуповані території, це не означає, що упродовж року фермери на сході та півдні почнуть садити овочі на своїх полях (їх спершу потрібно розмінувати), — наголошує Олександр Хорев. — Потрібно налагодити процеси, логістику. Надалі гострого браку овочів та фруктів в Україні не буде. Якщо з якоїсь причини в нас не буде, наприклад, моркви, завеземо її з країн ЄС».

«Другий хліб» українців будуть вирощувати попри війну

Олександр Хорев каже, що попри війну, в Україні не буде жодних проблем з картоплею. «Зараз ціни на картоплю є найдешевшими серед усіх європейських країн, — наголошує він. — Дефіциту цього овоча до нового сезону не буде. Хто таке каже — це маніпуляції. Мої прогнози — картопля не подорожчає у наступному сезоні. Бо в Україні надалі будуть вирощувати „другий хліб“, попри війну. Ціна буде на рівні 7−8 гривень».

Капусти бракуватиме, тож овоч подорожчає

«Капуста — у групі ризику серед овочів „борщового набору“, — продовжує розмову пан Олександр. — Запасів капусти не вистачить до кінця сезону. Буде рання капуста, але вона не замінить попиту українців у приготуванні деяких страв. Минулих років браку не було, бо білокачанну капусту так званого старого урожаю возили з білорусі та рф».

Експерт каже, ціни на капусту йдуть догори. Ціна в 10 гривень за кілограм, каже Олександр Хорев, мала триматися до 1 лютого. І так сталося. Сьогодні середня ціна — 15 гривень за кілограм, у квітні буде 30 гривень.

Плачевні ціни на цибулю…

«Цьогорічні ціни на цибулю є рекордними за всю історію незалежності України. Сьогодні найдешевша — 47 гривень за кілограм, але переважно це 50−53 гривні, — наголошує Олександр Хорев. — І це ще не пік. Девальвація гривні, втрата Херсону (35% площ вирощування комерційної цибулі), війна — ключові фактори подорожчання цього овоча. Якщо ж пробувати відновити вирощування цибулі на Херсонщині - будуть проблеми, бо там бракує промислової води та інших речей. Серед причин подорожчання — заморозки в країнах центральної Азії, де теж вирощують багато цибулі. Тенденція — у ЄС теж рекордні ціни на цибулю за всю історію».

Є сподівання, що цього сезону цибулю будуть активно вирощувати на заході Україні. Проте фермери наразі не знають, як захистити урожай від несприятливого клімату. Доведеться переймати європейський досвід.

«Найкраще цибулю навчилися вирощувати і зберігати у Нідерландах, — продовжує розмову пан Олександр. — Там цей овоч збирають навіть в дощ і сушать у спеціальних приміщеннях за спеціальною технологією».

Моркви мало, але ви тримайтеся!

«Морква — критична культура в Україні, є проблеми з логістикою, — зазначає Олесандр Хорев. — Цього овоча потребували українці в перші дні війни для приготування страв. Зараз ціна моркви — понад 30 гривень. Прогнозую, що ціни будуть рости. Бо є обмаль моркви в українських сховищах, а ЄС нам дешевої моркви не дасть. В ЄС виробництво усіх овочів борщового набору скоротилося за минулий рік на 10%».

Червоний буряк — не дорогий, але ситуація може змінитися

«Упродовж минулого року ми імпортували червоний буряк з Польщі. Раніше возили його з рф та білорусі, — наголошує Олександр Хорев. — Зараз ціни тримаються не надто високі (понад 30 гривень за кілограм). Але мої прогнози на квітень та травень — буряк подорожчає. І це буде сезонна причина подорожчання, пов’язана з браком у сховищах. Буряк — найменш вибаглива культура для вирощування і його можна багато садити на полях заходу України».

Схожі новини