Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вирощує дієтичні гарбузи та кольорову капусту

Марія Морикінь із села Круп­ського Стрийського району майже три десятиліття займається овочівництвом

Вирощені Марією Морикінь гарбузики сорту хоккайдо смачні, чудово підходять для запікання в духовці. Фото Львівської ОВА.
Вирощені Марією Морикінь гарбузики сорту хоккайдо смачні, чудово підходять для запікання в духовці. Фото Львівської ОВА.

Взялася за справу 1999 року разом із чоловіком Юреком Мацкевичем — поляком, який на своїй батьківщині вирощу­вав городину. Мріяв переїхати до Америки, але життя внесло певні корективи. Він закохався в українку, котра перебувала в сусідній державі на заробітках. Одружившись, пара оселилася на Львівщині.

Юрек дуже дивувався, чому тут стільки родючих земель за­ростають бур’янами. Тож разом із дружиною активно взявся за працю.

Насамперед орендували 4 га поля, яке обробляли вручну. По­ступово прикуповували техніку.

Чоловік уже відійшов у ві­чність. Але Марія не покинула роботу на землі. Про екологічно чисті, свіжі та смачні овочі, що виростають у неї, відомо далеко за межами району й області. Бо в них немає хімії.

Зараз ґаздиня займаєть­ся дев’ятьма видами нішевих культур. Під час війни площу під ними розширила на 45%.

Нинішнього сезону жінка посіяла салати. Попит на них збільшується, адже чимало співвітчизників віддають пере­вагу здоровому харчуванню.

Сподобалася споживачам ще одна новинка — маленькі гарбу­зики сорту хоккайдо, які торік Марія Юріївна висадила вперше. Окрім того, що корисні, смачні, з ніжними горіхово-каштановими нотками, вони ще й зручні у при­готуванні (плоди вагою до 1 кг легко запікати в духовці).

А тепер дозріває капуста трьох кольорів — жовта, фіоле­това, оранжева. Її теж швидко розкуповують.

Торік Марія Морикінь уперше одержала з обласного бюджету відшкодування вартості високо­репродукційного насіння. Зга­дані кошти допомогли підтри­мати господарство непростого воєнного періоду.

Схожі новини