Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У серпні різко цибуля подешевшала. Але чи восени не будемо плакати від ціни?

Овочі борщового набору тримають планку стабільності у 20−25 гривень за кілограм

Фото авторки
Фото авторки

У серпні по всій Україні різко подешевшала цибуля нового урожаю —20−25 гривень за кілограм… Якщо купувати на гуртових ринках — 15−17 гривень за кіло. Це на 36% дешевше, ніж в аналогічний період минулого року та на 15% дешевше, ніж в липні цього року.

Аналітики проєкту EastFruit кажуть, падіння цін на цибулю пов’язане з тим, що господарства України цього тижня розпочали збір овоча, тому пропозиція цього продукту на ринку зросла доволі швидко. Але фермери розчаровані, бо попит на дешеву цибулю низький. Тож що очікують на споживачів цибулі восени?

«Низькі ціни на цибулю — явище тимчасове, — розповів аналітик овочевого ринку Іван Дубина. — Ближче до середини вересня ціни на якісну цибулю можуть інтенсивно зростати, коли перекупники почнуть закуповувати продукцію для закладання на зберігання».

Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман пояснила, що на Львівщині площі під овочеві культури збільшено на 7%. Цей відсоток не покриє того, аби восени вартість цибулі не роз'їдала очі. Бо цибулю та моркву вирощують переважно у господарствах населення. Через погодні умови вирощувати цибулю на полях наразі ризиковано, фермери можуть залишитися у збитках. Прогнозує, що восени вартість цибулі може бути дешевшою, ніж торік.

На львівських продуктових ринках овочі борщового набору зараз привозять із Закарпаття, Одеси, Польщі та Туреччини. Восени та взимку цибулю будуть возити навіть з Казахстану. Попит на овочі високий, ціни не надто вдаряють по гаманці. Усе для борщу — 20−25 гривень за кілограм кожного овоча.

«Цибуля із Закарпаття, нічим за якістю не відрізняється від херсонської», — каже «ВЗ» продавчиня ринку «Новий» Анна.

Кілограм цибулі на цьому продуктовому ринку — 25 гривень за кіло. А ось сільські продавці пропонують свій овоч по 20 гривень, дехто пропонує взяти два кілограми по 30−35 гривень.

Також на ринку з`явилися кавуни.

За кілограм просять 30 гривень. Шматки баштанних порізані на порції по 2−3 кілограмі та акуратно замотані в харчову плівку.

«Це кавуни з полів Миколаївської області, купуйте смачні», — припрошує продавчиня.

Схожі новини