На ринку стрімко подорожчав «овочевий кошик». Чого очікувати напередодні зими?
Продавці допродують залишки помідорів, перцю, баклажанів із полів Закарпаття за старими цінами
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/500021/img7315.jpeg)
За прогнозами фінансових експертів, найближчим часом в Україні здорожчають овочі, фрукти та молочна продукція. Серед причин — інфляція, яка «потягнула» за собою вартість логістики, ситуація із врожаєм та ситуація на фронті.
«Ціна овочів та фруктів поступово буде підвищуватися на 5−10% щомісяця, — зазначив керівник парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду. — Вартість молочної продукції також зросте, однак не критично — на 3−5%. Попри прогнозоване зростання цін, все ж таки більшість продуктів восени 2023 року коштують дешевше, ніж торік».
Економічний експерт Данило Марусяк розповів для «ВЗ», що з кінця жовтня рекордсменом зі зростання цін будуть курячі яйця. А до нового року десяток курячих яєць прогнозують по 75−80 гривень. Яйця подорожчають до холодного сезону, і це щорічна тенденція. За останній рік через війну різко зменшилася пропозиція від домогосподарств, які вирощують курей, і ціна на яйця починає рухатися вгору.
Експерт з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин прогнозує до кінця осені підвищення вартості м’яса та птиці на 5−10%.
«Україна втратила селекційно-племінну групу тварин, знищено шістнадцять породних ліній у свинарстві та великої рогатої худоби, відчутно повну залежність від імпорту», — наголосив Іван Стефанишин.
… Журналістка «ВЗ» вирушила на продуктовий ринок у Залізничному районі Львова, щоб перевірити ціни на продукти.
Овочі «борщового набору» не подорожчали і коштують у межах 15−20 гривень за кілограм. Найдешевшою є картопля — до 10 гривень за кіло. Далі в рейтингу капуста — 12, морква і буряк — по 15 гривень, цибуля — 15−20 гривень за кілограм, часник — 130 грн.
Популярний ринковий продукт — шаткована капуста для домашнього квашення чи для приготування тушкованої капусти. За кілограм шаткованої капусти правлять 30 гривень, але продають її від трьох кілограмів. Переді мною в черзі стояли дві жінки, які купили аж десять кілограмів шаткованої капусти. Я взяла лише 3 кілограми капусти для квашення.
Що мене на ринку розчарувало — ціни на «вересневі овочі». У супермаркеті зазвичай купую цвітну капусту та броколі: щодня ціни зростають на 10−15 гривень, і зараз ці овочі коштують 115 гривень. На ринку броколі та цвітна капуста значно дешевші - 75−85 гривень за кілограм.
/wz.lviv.ua/images/IMG_7318.jpeg)
Не надто приваблива ціна на помідори та болгарський перець: плюс-мінус 55−79 грн. Баклажани — 30 грн. Продавці кажуть, що зараз на прилавках ринків допродують залишки овочів з полів Закарпаття. «Іноземні» овочі, кажуть продавці, за місяць будуть коштувати в межах 100−130 гривень за кілограм.
/wz.lviv.ua/images/IMG_7317.jpeg)
Яка ситуація з цінами на яйця на ринку?
Зараз вони подорожчали на 10%, і цей процес, кажуть продавці, стартував з початку вересня. Найдешевший варіант — малі яйця по сорок гривень за десяток, а найдорожчий — сімдесят гривень за десяток. Продавці кажуть, що деякі покупці питають за яйцями із… двома жовтками. Такі яйця це рідкість, вони мають вищу харчову цінність. За десяток яєць з двома жовтками на ринку правлять 70 грн. Це ціна за яйця-«велетні» вищого сорту. Найчастіше покупці беруть фермерські яйця середнього розміру по 55−65 гривень за десяток.
/wz.lviv.ua/images/IMG_7314(1).jpeg)
Ціни на свіже м’ясо зросли хіба що на телятину. Наприклад, за останній місяць теляча «філейка» подорожчала на 50 гривень, і зараз за неї просять на ринку аж 500 гривень за кілограм. Свинна «філейка» — 220 гривень за кілограм. Решту варіантів свинячого та телячого м‘яса — 160−300 грн за кілограм.
/wz.lviv.ua/images/IMG_7316.jpeg)