Передплата 2024 ВЗ

Лікарі: кому необхідно їсти гарбуз

  • 22.10.2021, 20:35
  • 9 063

Гарбуз стане справжньою знахідкою для тих, хто хоче схуднути або, до прикладу, покращити зір

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Корисний для зниження ваги

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Гарбуз містить велику кількість клітковини і харчових волокон, які уповільнюють травлення, сприяють зростанню бактерій в кишечнику, зменшують рівень холестерину. Вживання страв з гарбуза дає тривале відчуття ситості. Водночас цей плід низькокалорійний: у 100 грамах м'якоті тільки 22 кілокалорії — майже в 10 разів менше, ніж у 100 грамах чорного хліба.

Покращує зір

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Помаранчевий колір гарбуза обумовлений тим, що він містить бета-каротин, який в організмі перетворюється на вітамін А. Він вкрай корисний для підтримки зору, допомагає сітківці поглинати і обробляти світло. У 200 грамах гарбуза понад 200 відсотків рекомендованої щоденної норми вітаміну А. Також плід містить два корисних антиоксиданти — лютеїн і зеаксантин. Вони, на думку вчених, попереджають виникнення катаракти і навіть можуть уповільнити грізне захворювання людей похилого віку — розвиток макулярної дегенерації.

Зміцнює імунітет

Велика кількість вітаміну, А допомагає організму боротися з інфекціями, зокрема з вірусними захворюваннями. Гарбузову олію корисно приймати тим, хто страждає від бактеріальної і грибкової інфекції. Крім того, в 200 грамах гарбуза міститься майже 20 відсотків рекомендованої добової дози вітаміну С, який допомагає швидше здолати застуду.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Омолоджує шкіру

Ті, хто любить їсти страви з гарбуза, виглядають молодшими. Бета-каротин захищає від ультрафіолетових променів, що викликають «сонячні» зморшки. А маска з м'якоті плоду чудово відлущує і заспокоює шкіру.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Знижує ризик раку

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Дослідження довели, що люди, які їдять багато продуктів, багатих на бета-каротин, знижують ризик деяких видів раку, зокрема онкологічного ураження легень. Вітаміни, А і С вчені називають «захисниками клітин»: як антиоксиданти, вони, ніби щит, захищають клітини від вільних радикалів, які збільшують ризик онкологічних захворювань.

Підходить діабетикам

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Гарбуз знижує рівень глюкози у крові і збільшує кількість інсуліну, який виробляється в організмі.

Читайте також: Алкогольний гарбуз: як приготувати овочеве вино

Схожі новини