Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Народні депутати подали заяви про злочин до НАБУ, ДБР та ОГПУ: причина

  • 28.09.2021, 14:14
  • 626

"У стінах парламенту «зелена влада» не просто грубо порушила закон, а вчинила кримінальні дії", - кажуть в "ЄС"

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» подали до НАБУ, ДБР та Офісу Генпрокурора заяви про злочини депутатів монобільшості, передбачені 351 та 364 статтями Кримінального Кодексу України.

Про це журналістам повідомив співголова «Європейської Солідарності» Артур Герасимов. Зокрема, йдеться про відповідальність першого віцеспікера Стефанчука та представника президента у КСУ Веніславського.

«Минулого тижня в стінах парламенту „зелена влада“ не просто грубо порушила закон, а вчинила кримінальні дії. Як ви знаєте, це почалося ще з засідання комітету, який розглядав законопроєкт про так звану „деолігархізацію“. Ці порушення були продовжені і під час засідання. Завдяки криміналу команди Зеленського минулого тижня було зламано парламентаризм в Україні», — пояснив Герасимов.

«Сьогодні фракція „Європейська Солідарність“ подає заяви до Національного антикорупційного бюро, Офісу Генерального Прокурора, Державного бюро розслідувань щодо вчинення кримінальних злочинів тими, хто безпосередньо керував і організовував дії виконавців минулого тижня в парламенті», — повідомив Артур Герасимов.

«Злочин, передбачений статтями Кримінального кодексу — перешкоджання діяльності народного депутата, перевищення повноважень посадовими особами, зокрема першим віцеспікером, представником президента в парламенті. Демократія — це процедура. А закон — це обов'язкові правила поведінки, які приймаються парламентом за належною процедурою. Були ухвалені норми, які суперечать одна одній. Це — наслідок таких незаконних, злочинних дій. Коли поспіхом, фактично ґвалтуючи регламент і процедуру, ухвалено взаємно суперечливі рішення. І це також є частиною цього злочину», — пояснює народний депутат Ростислав Павленко.

Володимир В’ятрович зауважив, що так званий «закон про олігархів» Зеленського має на меті розширити повноваження президента і підконтрольного йому РНБО, а також тиск на медіа.

«Цей закон дає абсолютно позаконституційні повноваження президенту через РНБО призначати того чи іншого політика або неугодного йому олігархом, і таким чином чинити тиск на суспільство. Закон має за мету президенту Зеленському опанувати четверту гілку влади, якою є медіа, перерозподілити медіаринок і взяти контроль над незалежними засобами масової інформації. На жаль, мені це нагадує те, що відбувалося в Росії на початку 2000-их. Тому закон сам по собі небезпечний», — наголосив В’ятрович.

За його словами, не менш небезпечним був сам прецедент того, яким чином цей закон ухвалено — «через ламання парламентських процедур, регламенту, через те, що депутатів позбавили їх законного права озвучувати свої поправки».

«Коли ми говоримо про так званий „закон про боротьбу з олігархами“, він жодного відношення до боротьби з олігархами не має. Це закон про три речі: щоб Зеленському забрати телеканали, щоб переслідувати опозицію і щоб створити власних нових олігархів. Так само як зробили в Кремлі, починаючи з початку 2000-их років», — говорить Герасимов.

«Опозиція внесла власний законопроєкт про боротьбу з олігархатом, який реально дозволяє це робити через посилення прав Антимонопольного комітету, НАЗК та інших інституцій, які дійсно можуть це зробити. А щодо закону, який був прийнятий, — то це дуже великий злочин, і саме тому опозиція сьогодні подає заяви до правоохоронних органів за статтями 364 і 351 Кримінального кодексу», — резюмує Герасимов.

Читайте також: Кінець парламентаризму в Україні

Схожі новини