Передплата 2024 «Добрий господар»

Як українці можуть взяти участь у випробуваннях ліків від коронавірусу

  • 24.09.2021, 12:30
  • 415

Охочі українці можуть долучитися до клінічних випробувань ліків відCOVID-19, які наразі відбуваються в усьому світі

Про це повідомили у пресцентрі Міністерства охорони здоров’я України.

У міністерстві зазначили, що дослідження відбуваються для вивчення ефективності застосування препаратів під час лікування пацієнтів із захворюванням COVID-19.

На сьогодні таких досліджень 31, їхній перелік можна знайти на сайті Державного експертного центру за профілем випробування «COVID-19».

«Клінічним випробуванням лікарських засобів в Україні відводиться важливе місце, оскільки рішення про можливість їх медичного застосування може бути ухвалене тільки після систематичного вивчення його фармакологічної дії на людину та на підставі даних доведеної ефективності та безпечності», — пояснили у МОЗ.

У відомстві пояснили, що перед тим, як залучати до тестування людей, науковці роблять доклінічне дослідження ліків. Воно передбачає хімічні, фізичні, біологічні, мікробіологічні, фармакологічні, токсикологічні та інші наукові дослідження та вивчають їхню специфічну активність та безпечність.

Загалом під час клінічних досліджень науковці роблять чотири фази. В Україні найчастіше здійснюють дослідження III фази, до яких залучають тисячі пацієнтів.

У відомстві зазначили, що дослідження в Україні відбувається на належному професійному рівні. Це неодноразово підтверджували інспекції Управління продовольства та медикаментів США, а також Європейська Агенція лікарських засобів.

Читайте також: Невакцинованим вчителям заборонять працювати

Схожі новини