Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Підгайчиках буде музей «На Унтервалю»

Розповість про багатокультурне минуле цього галицького села

Невдовзі у селі Підгайчиках, що за 37 кілометрів від Львова, відкриють музейно-культурний центр «На Унтервалю». Там буде представлено багатокультурне минуле цього галицького села. Упродовж 150 років (до 1939-го) у Підгайчиках мешкали разом українці, німці, євреї та поляки.

Як розповів «ВЗ» керівник проєкту Станіслав Клосовський, місцеві акти­вісти, історики й краєзнавці уже зібра­ли експонати для музею. Це предмети побуту, культові речі, меблі, стародруки тощо. Загалом в експозиції музею буде понад сто експонатів.

«У музеї буде інтерактивна експо­зиція, яка залучатиме гостей до вза­ємодії, і сучасна фотозона з викорис­танням предметів спадщини. Музей також представить „живі“ історії з ми­нулого, — зазначив Станіслав Кло­совський. — Працюватимуть аудіогіди українською, німецькою і англійською мовами».

Ініціатори проєкту кажуть, музей буде цікавим насамперед для тих туристів, які їдуть на екскурсію до Золочівсько­го замку, Глинянського музею, Унівської лаври, — дорогою туди завітають до «На Унтервалю».

«Розповідаємо про побут українців, німців, поляків і євреїв, які жили тут до Другої світової війни, — веде далі пан Клосовський. — Розповімо історію до­мівок, покажемо, хто тут мешкав ра­ніше, як вони взаємодіяли та що за­лишили — у традиціях, ландшафті, ментальності. А ще відтворюємо де­талі кулінарних, обрядових і релігійних традицій представників чотирьох куль­тур, які жили тут колись. У перспекти­ві у нас також можна буде власноруч створити й продегустувати цікавинки місцевої кухні».

Читайте також: Як швейцарський банкір знайшов у Львові кохання і відкрив родинний готель

Схожі новини