Передплата 2024 «Добра кухня»

Як правильно готувати рис

  • 01.06.2021, 20:30
  • 4 482

Рис буває різний, тому варто знати секрети приготування декількох видів, аби страви завжди вдавалися смачними

Як варити рис з морквою та цибулею

1 склянка рису

2 склянки окропу

1−2 ст.л. оливкової олії

сіль

Рис для гарніру треба брати овальний. Сорт рису, який ми обираємо для варки, суттєво впливає на те, яким вийде готовий результат.

Пропарений рис зазвичай готується простіше і легко виходить розсипчастим. Круглий рис більше розварюється і стає в’язким. Кажуть, що кращий сорт для варіння рису — басматі.

Посуд для варіння рису краще брати досить великого діаметру і з товстими стінками. Це може бути сковорідка або каструля типу «Цептер». Рис треба залити кип’ятком. Це основні правила приготування.

Сковорідку розігріваємо з оливковою (рослинною) олією, тоді кладемо туди рис і перемішуємо, доки зернятка не стануть прозорими.

Після цього заливаємо все окропом у пропорції 1:2: тобто, на 1 склянку рису 2 склянки окропу.

Солимо, перемішуємо, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і чекаємо — через хвилин 20−25 вода повинна випаруватися. Тоді знімаємо рис з вогню і залишаємо його під кришкою ще на деякий час — дійти. За цим рецептом рис завжди виходить розсипчастим.

Як варити коричневий (неочищений рис)

1,5 склянки коричневого рису

4 склянки кип’ятку

сіль, спеції

Приготування коричневого (бурого) рису трохи відрізняється від звичайного рису.

По-перше, коричневий рис набагато жорсткіший, ніж білий, тому й води до нього треба дати більше, і готується він довше.

Через те, що неочищений рис практично не піддається обробці, він є дуже корисним для харчування.

Різотто з овочами та грибами

На 1,5 склянки бурого рису треба додати 4 склянки окропу, солі і варити його до півгодини під кришкою, поки не википить вода.

Готувати його варто в сковорідці — так само, як і білий рис, з оливковою олією. Ще можна додати туди різні приправи: базилік, орегано, лавровий лист, суміш перців і т.д.

Як варити рис для суші (ролів)

175 г рису

225 г холодної води

1 ст.л. цукру

1,5 ст.л. оцту

сіль

Для приготування суші та ролів найкраще підходить спеціальний рис для суші або звичайний круглий рис. Тільки от пропарений краще не брати, бо рис не буде злипатися.

Промийте рис до прозорої води. Потім його потрібно замочити в холодній воді хвилин на 30. Після цього рис відкидаємо на сито і просушуємо хвилин 20.

Далі холодну воду наливаємо в каструлю і кладемо туди рис, накриваємо кришкою. Ставимо на сильний вогонь, накриваємо кришкою і даємо закипіти. Дехто на цьому етапі додає комбу (водорості), але це зовсім необов’язково.

Коли рис закипів, потрібно вийняти водорості і зменшити вогонь до мінімуму. Опісля варити під кришкою хвилин 20, поки не вбереться вся вода.

Коли вода увібралася, треба зняти рис з вогню і залишити під кришкою ще на 10 хвилин. За цей час змішуємо оцет, цукор і сіль.

Оцет варто брати виноградний, а цукор — звичайний. Щоб краще все змішалося — можна трохи цю суміш підігріти в мікрохвильовій печі

Перекладаємо рис в широкий посуд за допомогою дерев’яної лопатки, тоді рівномірно виливаємо на нього оцтову суміш. Можна ще трохи перемішати лопаткою — але акуратно, складальними рухами, так би мовити.

Даємо рису охолонути до кімнатної температури і увібрати оцтову суміш, а тоді беремося до ліплення суші або ролів.

Читайте також: Топ-5 найкорисніших круп

Схожі новини