Передплата 2024 «Добра кухня»

Які крупи корисно їсти щодня: поради дієтологів

  • 16.04.2021, 20:30
  • 57.6K

Крупи – це справжнє джерело вітамінів і поживних речовин. Складні вуглеводи, які містяться в кашах, незамінні для нормального функціонування організму

Каші, які треба їсти кожен день:

Вівсянка

Ще з дитинства ми знаємо, що вівсянка дуже корисна на сніданок. Але чом? Перша причина вживати цю крупу кожен день — це те, що завдяки їй можна позбутися проблем зі шлунком. Ферменти вівса допомагають засвоювати жир в кишечнику. Які вітаміни містить вівсянка? У ній є дуже велика кількість біотину — вітаміну Н. Він бере активну участь в обміні холестерину, поліпшує самопочуття і стан шкіри.

Чому не можна їсти одну вівсянку? Тому що ця каша вимиває кальцій з кісток, і не дає йому засвоюватися кишечником як слід.

Рисова крупа

Рис — це ефективний засіб від діареї. Він містить велику кількість вуглеводів і клітковини. Коричневий і пропарений види рису містять більше мікроелементів, ніж звичайний білий рис.

Перша причина вживати цю крупу кожен день — це те, що вона допомагає зміцнити нервову систему. Також рис сприяє перетворенню поживних речовин в енергію. Більше того, крайні дослідження довели, що рис покращує інтелектуальні здібності.

Гречка

Як відомо, гречка — це засіб проти отруєнь. Вона також виводить з організму токсини. Ще гречка зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Ця каша здатна допомогти від ожиріння та цукрового діабету, захворювань шлунково-кишкового тракту.

Гречана каша не дуже корисна для маленьких дітей, адже може утруднити травлення.

Манна каша

Манка дуже корисна як дорослим, так і зовсім маленьким. Вона добре впливає на формування та тонус кісток, а також на травні процеси. До складу манки входить фітин, а до його складу — фосфор. Він допомагає зв’язати солі кальцію, і не дає їм надходити в кров. Пересичення манною кашею ні до чого доброго не призводить: зменшується засвоюваність вітаміну D і заліза.

Перловка

Перлова каша допомагає в травних процесах, додає енергії організму. Вона дуже корисна тим, хто має проблеми з кишечником і часті запори.

Фахівці не рекомендують цю кашу маленьким дітям. Перлову кашу треба їсти теплою, адже коли вона холоне, то втрачає всі корисні властивості.

Пшоно

Кому буде корисна пшоняна каша? Людям, у яких проблеми із серцево-судинною системою. Фахівці кажуть, що дуже корисно додавати трохи пшона в супи. Пшоняну кашу не можна довго зберігати, бо під час тривалого зберігання у неї може з’явитися неприємний присмак.

Читайте також: Сила та користь: що приготувати із броколі