Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Писати їх навчила війна...

У місті Лева відбувся ІІІ Всеукраїнський форум військових письменників

Віталій Запека, Олена Мокренчук і Петро Солтис (посередині зліва направо) на зустрічі з військовослужбовцями строкової служби однієї з військових частин Збройних сил України.
Віталій Запека, Олена Мокренчук і Петро Солтис (посередині зліва направо) на зустрічі з військовослужбовцями строкової служби однієї з військових частин Збройних сил України.

У День українського добровольця, 14 березня, у Львові стартував ІІІ Всеукраїнський форум військових письменників. До нашого міста приїхали три десятки ветеранів російсько-української війни з Києва, Запоріжжя, Полтави, Харкова, Калуша, Здолбунова, Білої Церкви, Вінниці, Житомира та ін.

Навесні 2019-го четверо львів’ян різ­них професій, що пройшли горни­ло війни, взялися за ручку й папір, аби описати пережите… Згодом народився Всеукраїнський форум військових письмен­ників, який допоміг утворитися особливому напряму сучасної української літератури.

Ветеранський намет з авторами-вої­нами та їхніми книжками мандрував най­більшими літературними фестивалями України. Тими людьми, які стояли біля витоків Форуму військових письменни­ків, були журналісти Влад Якушев і Воло­димир Скоростецький, директор Львів­ської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Іваничука Тетяна Пилипець і пред­ставник Міноборони Олександр Поро­нюк. Ініціативу підтримали ЛОДА й об­ласний Департамент з питань культури, національностей та релігій.

«Для мене честь опинитися у тако­му добірному товаристві, — розповіла „ВЗ“ лауреат Шевченківської премії (за книжку „Дівчата зрізають коси“), журналістка Євгенія Подобна. — Торік мені випала честь бути куратором клас­теру „Війна“ на Форумі видавців у Льво­ві, який відбувся онлайн. Коли я займа­лася підбором письменників, зрозуміла, наскільки це потужний пласт у сучасній українській літературі».

Упродовж роботи Форуму військо­ві письменники зустрілися не лише з львів’янами, а й із читачами районних міст, а також із курсантами військових навчальних закладів Львова.

Схожі новини