Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ніжні плята: як приготувати скандинавські млинці

  • 26.02.2021, 20:15
  • 8 286

У Швеції існує безліч різновидів млинців. Ба більше, шведи настільки люблять ці ласощі, що у них практично кожен варіант має свою спеціальну назву

Про це розповідає Софія Яроцька, передає ТСН.

Панкока — звичайні тонкі коржі, їх подають із вершками і джемом і, зазвичай, їдять по четвергах. Плята (Plättar) — маленькі млинчики, що випікають на спеціальній сковороді із заглибленнями для декількох екземплярів. Унспанкока — товсті вироби, запечені в духовці з різними начинками. Рагмунк нагадують наші деруни, і їх їдять зі шкварками і брусничним варенням — так, ось таке екзотичне поєднання смаків.

Втім, коли говорять «шведські млинці», то мають на увазі саме плята з брусничним соусом.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 5 яєчних жовтків;
  • ½ скл. цукру;
  • 2 скл. молока;
  • 1,5 скл. пшеничного борошна;
  • ½ ч. л. солі;
  • 5 яєчних білків;
  • 4−5 ст. л. вершкового масла;
  • ¼ скл. цукрової пудри;
  • 1 скл. варення;
  • 1 скл. збитих вершків.

Приготування

Завчасно (хвилин за 20) дістаньте яйця з холодильника і відокремте жовтки від білків. Білки одразу поверніть в холод, а жовтки вимішайте з цукром до білого кольору.

Додайте в миску молоко, борошно, сіль і ретельно перемішайте.

Окремо збийте охолоджені білки з дрібкою солі в міцну піну і викладіть в борошняну суміш, злегка розмішавши.

Розігрійте сковороду, змастіть її олією і виливайте на неї тісто за допомогою столової ложки. Тільки-но млинець гарненько підрум'яниться з одного боку, переверніть його на другий і продовжуйте готувати.

Складайте готові «кругляші» в керамічну миску і накривайте рушником, поки готуються інші.

Викладайте млинчики по кілька штук на одну тарілку і аранжуйте брусничним або журавлиним варенням. Можна також посипати цукровою пудрою.

Смачного!

Схожі новини