Ніжні плята: як приготувати скандинавські млинці
- 26.02.2021, 20:15
- 8 533
У Швеції існує безліч різновидів млинців. Ба більше, шведи настільки люблять ці ласощі, що у них практично кожен варіант має свою спеціальну назву
Про це розповідає Софія Яроцька, передає ТСН.
Панкока — звичайні тонкі коржі, їх подають із вершками і джемом і, зазвичай, їдять по четвергах. Плята (Plättar) — маленькі млинчики, що випікають на спеціальній сковороді із заглибленнями для декількох екземплярів. Унспанкока — товсті вироби, запечені в духовці з різними начинками. Рагмунк нагадують наші деруни, і їх їдять зі шкварками і брусничним варенням — так, ось таке екзотичне поєднання смаків.
Втім, коли говорять «шведські млинці», то мають на увазі саме плята з брусничним соусом.
Інгредієнти на 4 порції:
- 5 яєчних жовтків;
- ½ скл. цукру;
- 2 скл. молока;
- 1,5 скл. пшеничного борошна;
- ½ ч. л. солі;
- 5 яєчних білків;
- 4−5 ст. л. вершкового масла;
- ¼ скл. цукрової пудри;
- 1 скл. варення;
- 1 скл. збитих вершків.
Приготування
Завчасно (хвилин за 20) дістаньте яйця з холодильника і відокремте жовтки від білків. Білки одразу поверніть в холод, а жовтки вимішайте з цукром до білого кольору.
Додайте в миску молоко, борошно, сіль і ретельно перемішайте.
Окремо збийте охолоджені білки з дрібкою солі в міцну піну і викладіть в борошняну суміш, злегка розмішавши.
Розігрійте сковороду, змастіть її олією і виливайте на неї тісто за допомогою столової ложки. Тільки-но млинець гарненько підрум'яниться з одного боку, переверніть його на другий і продовжуйте готувати.
Складайте готові «кругляші» в керамічну миску і накривайте рушником, поки готуються інші.
Викладайте млинчики по кілька штук на одну тарілку і аранжуйте брусничним або журавлиним варенням. Можна також посипати цукровою пудрою.
Смачного!