Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Трамп збирався помилувати сам себе, - NYT

  • 08.01.2021, 10:35
  • 797

Чинний президент США Дональд Трамп обговорював зі своїми помічниками можливість помилувати самого себе

Про це пише The New York Times.

За словами двох людей, знайомих з дискусіями, такі обговорення проходили в останні тижні.

Після виборів Трамп сказав радникам, що розглядає можливість помилування, а в інших випадках питав, чи слід йому це зробити і який вплив це матиме на нього з юридичної і політичної точок зору.

За словами джерел, Трамп продемонстрував, що його інтерес до помилування виходить за рамки порожніх роздумів. Він довгий час стверджував, що може помилувати себе, а його бесіди із радниками вказують на те, що Трамп готується до ухвалення цього рішення.

Трамп розглядав також низку попереджувальних помилувань для своєї сім'ї, зокрема для своїх трьох старших дітей — Дональда-молодшого, Еріка Трампа та Іванки Трамп, чоловіка Іванки, старшого радника Білого дому Джареда Кушнера, а також для близьких соратників, таких як особистий адвокат президента Рудольф Джуліані. Трамп висловив радникам побоювання, що міністерство юстиції Байдена може почати розслідування проти них.

Протягом декількох тижнів Трамп питав у помічників і союзників про те, кого помилувати. Він також запропонував превентивне помилування радникам і посадовим особам адміністрації.

За словами двох джерел, багато з них були спантеличені, бо не вірили, що їм загрожує юридична небезпека і вважали, що ухвалення його пропозиції буде розглядатися як визнання провини.

Читайте також: Трамп помилував піарника Януковича

Президентське помилування застосовується лише до федерального закону і не забезпечує захисту від злочинів штату. Воно не буде застосовуватися до звинувачень, які можуть бути пред'явлені прокуратурою Манхеттена під час розслідування фінансових справ Trump Organization.

Досі жоден президент США не застосовував помилування до самого себе, тому законність імовірного помилування ніколи не перевірялася в системі правосуддя, і вчені-правознавці розходяться в думках про те, чи визнають це суди, пише видання. Але вони згодні з тим, що президентське помилування може створити новий небезпечний прецедент для президентів, які в односторонньому порядку заявлять, що вони вищі за закон та мають право зняти з себе відповідальність за будь-які злочини, скоєні на своїй посаді.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень