Передплата 2024 ВЗ

Секрети ідеального олів’є

Новорічний стіл неможливо уявити без головної «родзинки» – салату олів’є

Своїй назві він зобов’язаний шеф-кухарю Лю­сьєну Олів’є, який вперше приго­тував його в ХІХ столітті. Правда, на той момент він значно відріз­нявся від звичної для нас страви: у ньому були ікра, ракові шийки, м’ясо куріпки. У Радянському Со­юзі цей салат трохи «спростили», втім, через це він не став менш популярним і смачним. Та навіть класичний олів’є можна значно поліпшити. Пропонуємо поради, які допоможуть змінити смак звичного салату, а також зробити його менш калорійним.

М’ясо. Смак салату на 70% за­лежить саме від цього інґредієнта. Багато по-старому використовують ковбасу «Докторську», інші замі­нюють її на куряче м’ясо. Але олів’є вийде значно смачнішим з фермер­ською шинкою або яловичим язиком. Якщо ж ви прихильник курки, то за­мість грудки беріть більш соковите і ніжне стегно.

Якісний майонез. Він має бути густим, але не надто жирним. Най­краще приготувати його самостійно. Тоді салат точно стане кориснішим.

Цибуля. Найкраще її замарину­вати — салат матиме особливу пі­кантність. Дрібно нарізати цибулю, залити її гарячою водою, додати тро­хи оцту і цукру з сіллю, залишити на 2 години у холодильнику. Тоді злити воду і додати цибулю у салат.

Інґредієнти. До традиційних складників салату (картоплі, яєць, горошку…) можна додати інші інґре­дієнти, які зроблять салат смачні­шим. Наприклад, для олів’є підійдуть свіжий огірок і зелень, особливо кріп.

Перець. Перед тим, як подати салат на стіл, посипте його чорним меленим перцем, який додасть олів’є яскравого смаку й аромату.

Поради

  • Щоб кубики картоплі не скле­ювалися при нарізанні, просто змо­чуйте ніж у холодній воді (можна використовувати й олію, але тоді продукти вийдуть жирними).
  • Додавайте моркву, у якої солод­куватий смак: вона має бути яскра­во-оранжевою, без зелених плям.
  • Купуйте горошок, розфасова­ний у скляні банки. Завдяки цьому ви зможете оглянути вміст. Темні горо­шини або білий осад вказують на те, що продукт несмачний і неякісний.
  • Для додання салату пікантнішо­го смаку разом із заправкою можна додати трохи вустерського соусу.

Як зробити олів’є менш кало­рійним

  • Замініть картоплю на варений кабачок.
  • Замість ковбаси, шинки чи яло­вичини використовуйте варену курку.
  • Використовуйте нежирний ма­йонез (не більше 10% жирності) або замініть на сметану чи натуральний йогурт.

Схожі новини