Секрети ідеального олів’є
Новорічний стіл неможливо уявити без головної «родзинки» – салату олів’є
Своїй назві він зобов’язаний шеф-кухарю Люсьєну Олів’є, який вперше приготував його в ХІХ столітті. Правда, на той момент він значно відрізнявся від звичної для нас страви: у ньому були ікра, ракові шийки, м’ясо куріпки. У Радянському Союзі цей салат трохи «спростили», втім, через це він не став менш популярним і смачним. Та навіть класичний олів’є можна значно поліпшити. Пропонуємо поради, які допоможуть змінити смак звичного салату, а також зробити його менш калорійним.
М’ясо. Смак салату на 70% залежить саме від цього інґредієнта. Багато по-старому використовують ковбасу «Докторську», інші замінюють її на куряче м’ясо. Але олів’є вийде значно смачнішим з фермерською шинкою або яловичим язиком. Якщо ж ви прихильник курки, то замість грудки беріть більш соковите і ніжне стегно.
Якісний майонез. Він має бути густим, але не надто жирним. Найкраще приготувати його самостійно. Тоді салат точно стане кориснішим.
Цибуля. Найкраще її замаринувати — салат матиме особливу пікантність. Дрібно нарізати цибулю, залити її гарячою водою, додати трохи оцту і цукру з сіллю, залишити на 2 години у холодильнику. Тоді злити воду і додати цибулю у салат.
Інґредієнти. До традиційних складників салату (картоплі, яєць, горошку…) можна додати інші інґредієнти, які зроблять салат смачнішим. Наприклад, для олів’є підійдуть свіжий огірок і зелень, особливо кріп.
Перець. Перед тим, як подати салат на стіл, посипте його чорним меленим перцем, який додасть олів’є яскравого смаку й аромату.
Поради
- Щоб кубики картоплі не склеювалися при нарізанні, просто змочуйте ніж у холодній воді (можна використовувати й олію, але тоді продукти вийдуть жирними).
- Додавайте моркву, у якої солодкуватий смак: вона має бути яскраво-оранжевою, без зелених плям.
- Купуйте горошок, розфасований у скляні банки. Завдяки цьому ви зможете оглянути вміст. Темні горошини або білий осад вказують на те, що продукт несмачний і неякісний.
- Для додання салату пікантнішого смаку разом із заправкою можна додати трохи вустерського соусу.
Як зробити олів’є менш калорійним
- Замініть картоплю на варений кабачок.
- Замість ковбаси, шинки чи яловичини використовуйте варену курку.
- Використовуйте нежирний майонез (не більше 10% жирності) або замініть на сметану чи натуральний йогурт.