Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто винен у загибелі Гути Пеняцької?

У Львівській національній науковій бібліотеці ім. Василя Стефаника відбулася презентація книжки Дмитра Чобота «Загибель Гути Пеняцької 28 лютого 1944 року»

Ця перша книга — «Трагедія» — зі своєрідної трилогії про загибель у лютому 1944 року галицького села на Львівщині Гути Пеняцької — ґрунтовне дослідження письменника, історика, краєзнавця, головного редактора журналу «Пам'ятки України: національна спадщина», народного депутата України кількох скликань Верховної Ради України Дмитра Чобота. Дослідження матиме продовження. Готуються до друку ще дві книги: друга — «Фальсифікації, спекуляції, дійсність» і третя — «Очима очевидців, мовою документів».

Фото автора
Фото автора

Книга є переробленим і значно розширеним варі­антом праці «Трагедія Гути Пеняцької. Причини, перебіг, наслідки», яку газета «Культу­ра і життя» майже в кожному номері друкувала впродовж квітня-грудня 2018 року. Напи­сана на основі матеріалів укра­їнських архівів і музеїв, свідчень польських і українських оче­видців, мемуарів радянських партизанів, книга висвітлює пи­тання передумов і причин траге­дії галицького села Гута Пеняць­ка та перебігу подій, пов’язаних із його знищенням німецькими окупантами 28 лютого 1944 року.

Особливо докладно, майже погодинно, відтворено основні події, які відбувалися у Гуті Пе­няцькій в останні два дні її існу­вання.

— Над цією книгою я працював день у день протягом останніх трьох років — без вихідних, — роз­повідає Дмитро Чобіт. — Спочатку мав намір написати статтю після виступу президента Польщі Ан­джея Дуди у 2018 році, в якому він звинувачував у загибелі Гути Пе­няцької українців. Але коли за­глибився в цю тему, вийшла серія статей, а згодом і оця ґрунтовна книжка, а буде ще дві. Я починав не з чистого аркуша, а з того, що дуже добре знав ту історію, пра­цюючи у 80-х роках у Бродівсько­му краєзнавчому музеї. Я сти­кався з цією проблемою, бачив, як тодішня комуністична влада фальсифікувала розправу у Гуті Пеняцькій. Коли я заглибився в це питання, то жахнувся — як те­пер уже поляки можуть здійсню­вати фальсифікацію тих подій! На сьогодні у Польщі немає не те що книжки чи монографії, а навіть наукової статті про Гуту Пеняць­ку. Тобто, не маючи нічого, вони вдаються до фальшування проти українського народу і України. Мене це обурює.

Схожі новини