Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчені зробили резонансну заяву про імунітет до коронавірусу: нове дослідження

  • 18.11.2020, 18:15
  • 140.8K

Нові дані показують, що через вісім місяців після зараження у більшості людей, які видужали, все ще залишається досить імунних клітин, щоб впоратися з вірусом в разі нового зараження

Нове дослідження показало, що імунітет до коронавірусу зберігається набагато довше, ніж вважалося раніше. Про це пише New York Times.

«Наші дані показують, що імунних клітин у більшості людей, які видужали, досить, щоб при наступному контакті з хворим на коронавірус не захворіти важко і не потрапити в лікарню. І такий рівень захисту збережеться на довгі роки», — сказав Шейн Кротті, вірусолог з Інституту імунології Ла-Хойя, який був одним з керівників нового дослідження.

Дослідження проведено групою лікарів і вчених із США (насамперед з госпіталю Маунт-Синай в Нью-Йорку й інституту Ла-Хойя в Каліфорнії) і опубліковано в bioRxiv — це відкритий інтернет-журнал, де публікуються роботи, які ще не були відрецензовані і не публікувалися в авторитетних наукових виданнях. Однак експерти, які не брали участі в дослідженні, кажуть, що наразі воно найповніше і найактуальніше по цій темі.

Як саме проходило дослідження і що воно показало?

Протягом декількох місяців лікарі брали кров на аналіз у пацієнтів, що видужали від Covid-19. Більшість з них надали тільки один зразок крові, але 38 надавали по кілька зразків протягом багатьох місяців. Всього ж в дослідженні брали участь 185 чоловіків і жінок у віці від 19 до 81 року.

Команда імунологів відстежувала чотири компоненти імунної системи: антитіла; В-лімфоцити (клітини пам'яті, які стимулюють виробництво антитіл у міру необхідності); і два типи Т-лімфоцитів, які знищують інфіковані вірусом клітини людини. Ідея полягала в тому, щоб створити загальну картину імунної відповіді і подивитися, як вона змінюється із часом.

Читайте також: Спростували десять найпоширеніших міфів про коронавірус

З'ясувалося, що рівень антитіл в середньому знижується через шість-вісім місяців після зараження, хоча між учасниками спостерігалася досить суттєва різниця в рівнях антитіл (тобто все залежить від індивідуальних особливостей організму). Т-лімфоцити розпадаються набагато повільніше, і їх розпад незначний.

А ось кількість В-лімфоцитів (клітин пам'яті), навпаки, зросла з часом. Це несподіване відкриття, яке дослідники не можуть повністю пояснити.

Нове дослідження перегукується з результатами іншої недавньої роботи, що пройшла рецензування і була опублікована минулого тижня в авторитетному науковому журналі Nature. У цій статті доводиться, що люди, які вилікувалися від Covid-19, мають високий рівень захисних імунних Т-кілерів навіть тоді, коли антитіла вже не виявляються.

Схожі новини