Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спростували десять найпоширеніших міфів про коронавірус

  • 14.11.2020, 20:15
  • 5 618

Із кожним днем про коронавірус, його діагностику, симптоми та лікування з'являється все більше інформації. На жаль, не вся вона правдива

Ось кілька міфів про COVID-19, яким точно не варто вірити, пише керівник проєкту MedOboz Віктор Литвиненко.

Міф перший. Холодна погода та сніг можуть вбити коронавірус

Немає ніяких наукових доказів того, що холодна погода може вбити COVID-19 або інші віруси. Нормальна температура людського тіла складає 36,5−37° C незалежно від температури навколишнього середовища або погоди.

Міф другий. COVID-19 — звичайний сезонний грип

Під час пандемії ви, можливо, чули, що COVID-19 схожий на грип. Правда в тому, що обидва є заразними респіраторними захворюваннями, які викликані вірусами, і у людей з COVID-19 та грипом можуть бути загальні симптоми.

Однак після більш ретельного порівняння було виявлено, що віруси по-різному впливають на організм. Так, симптоми COVID-19, зазвичай, з'являються через 2−14 днів після зараження, а симптоми грипу — через 1−4 дні. Під час коронавірусу ви можете втратити нюх і смакові відчуття.

Коронавірус більш заразний і поширюється швидше, ніж грип. Пошкодження легень при COVID-19 виникає частіше, ніж при грипі. Рівень смертності від ковіду також вище, ніж від грипу. Цей вірус може викликати утворення тромбів і мультисистемний запальний синдром у дітей.

Ще одна важлива відмінність — грип можна лікувати противірусними препаратами, а коронавірус — ні. Наразі немає схвалених і доступних противірусних препаратів для лікування COVID-19. Деякі ліки можуть допомогти знизити тяжкість перебігу інфекції.

Міф третій. Зараз я приймаю антибіотик. Він може запобігти або вилікувати COVID-19

Антибіотики застосовують тільки проти бактерій, а не проти вірусів. COVID-19 викликається вірусом. Отже, антибіотики не можна використовувати для його профілактики або лікування. Однак деякі люди, госпіталізовані через COVID-19, можуть отримувати антибіотики, тому що у них до вірусу приєднується бактеріальна інфекція.

Міф четвертий. Тканинні маски не захищають вас або інших від COVID-19

Насправді, носіння тканинної маски допомагає зменшити поширення вірусу. Дослідження показують, що у значної кількості людей з COVID-19 симптоми відсутні, або вони безсимптомно переносять інфекцію. Ці люди можуть не знати, що передають вірус іншим, коли розмовляють, чхають, кашляють, співають або кричать. Ви повинні носити тканинну маску, щоб знизити ймовірність передачі крапель (слини) з дихальних шляхів. Ви повинні носити маску, щоб захистити інших, і вони повинні носити маску, щоб захистити вас.

Міф п`ятий. Діти, заражені коронавірусом, не хворіють тяжко

У більшості дітей з коронавірусом симптоми легкі або відсутні взагалі. Однак деякі діти серйозно хворіють на COVID-19. Їм може знадобитися госпіталізація, інтенсивна терапія або апарат штучної вентиляції легень. У рідкісних випадках вони можуть померти.

Діти, як і дорослі, у яких є ковід, але немає симптомів, можуть передавати вірус іншим людям.

Міф шостий. Коронавірус можуть передавати комахи

Наразі немає жодних даних, які вказували б на те, що комарі або домашні мухи здатні переносити вірусний збудник COVID-19.

Міф сьомий. Домашні тварини можуть поширювати COVID-19

Зараз немає даних, що домашні тварини, як-от собаки чи коти, можуть заражати своїх господарів, але завжди мийте руки після контакту з вашим улюбленцем. Це вбереже вас від таких бактерій, як кишкова паличка чи сальмонела, що можуть передаватися від домашніх тварин людям.

Міф восьмий. Вживання перцю та часнику захистить від коронавірусу

Пікантний перець, так само, як і часник, не запобігає і не виліковує COVID-19. Так, ці продукти є корисною їжею, яка має певні антимікробні властивості, однак не виявлено доказів, що вживання перцю і часнику захищає людей від Sars-Cov-2.

Міф дев`ятий. Від COVID-19 захищає промивання носа сольовим розчином

Подобається промивати — промивайте, шкоди не буде, але наукових підтверджень тому, що ця процедура є профілактикою коронавірусу та інших респіраторних інфекцій, немає.

Міф десятий. Люди можуть заразитися коронавірусом через предмети, наприклад, монети або банкноти

Ризик зараження китайським коронавірусом внаслідок дотику до предметів, зокрема до монет, банкнот і банківських карт, є дуже низьким. Однак після будь-яких маніпуляцій із валютою все-таки радимо мити руки.

Як зменшити поширення вірусу:

  • носіть маску в людних місцях і транспорті;
  • дотримуйтеся дистанції близько 2 метрів;
  • уникайте особистих зустрічей;
  • мийте руки водою з милом;
  • залишайтеся вдома, якщо почуваєтеся погано;
  • зателефонуйте своєму лікарю, щоб він призначив тест, якщо у вас є симптоми COVID-19;
  • самоізолюйтеся, якщо ви були поруч із хворим або з людьми, у яких позитивний результат тесту.

Схожі новини