Передплатити Підтримати

Чому постійно хочеться їсти: експерти назвали причини

Якщо вам постійно хочеться їсти, треба перевірити раціон на предмет того, чи дає він організму необхідні поживні речовини, вітаміни, мінерали. Також порушення апетиту можуть провокувати деякі звички і патології організму

Розлади настрою. Американський дослідник, доцент психології в Університеті Вандербільта Девід Шлундт, стверджує, що аномальне підвищення апетиту може бути ознакою серйозного депресивного розладу. Люди в обставинах стресу не здатні контролювати споживання їжі і їдять, і не можуть наїстися, передає medikforum.

Нестача сну. Згідно з дослідженням учених з Університету Лафборо (Англія), люди, які регулярно недосипають, мають більш високий індекс маси тіла (ІМТ), ніж ті, хто спить рекомендовані шість-вісім годин на добу. За словами фахівців, позбавлення сну впливає на гормони, в тому числі лептин і грелін, які регулюють і нормалізують механізми апетиту. Лептин, що вивільняється з жирових клітин, посилає в мозок сигнали, що пригнічують почуття голоду. Грелін, що виділяється шлунком, стимулює почуття голоду. Нестача сну може знизити викид лептину і підвищити вироблення греліну — цей перекіс обумовлює порушення апетиту.

Пропуск сніданку. Прийом їжі вранці відразу після пробудження допомагає збалансувати рівень цукру і гормонів в крові, що дає організму життєву силу і розумову концентрацію на майбутній день. Пропуск сніданку, своєю чергою, може посприяти порушенню балансу, і наслідком цього стане аномальне відчуття голоду, через яке буде постійно хотітися їсти.

Стресове харчування. Це поширений механізм, за допомогою якого наш органом долає стрес, — в момент переживань він підвищує апетит до солодких і калорійних продуктів. У людей, яким не вистачає сили волі і внутрішніх психологічних ресурсів, які допомагають справлятися з напругою, може розвинутися емоційне переїдання, при якому остаточно втрачається контроль над кількістю їжі, що поглинається при хвилюванні.

Нестача білку і жиру. Британський експерт з питань ожиріння Джулі Бернар констатує: недолік потрібної кількості білка і здорових жирів в раціоні харчування може стати причиною голоду, що постійно відчувається, навіть якщо людина сумарно споживає за день дуже велику кількість калорій. Саме ці компоненти відповідальні за відчуття насичення.

Дефіцит клітковини. Ще одна причина частих нападів «звірячого» апетиту. Клітковина повільно розщеплюється в шлунково-кишковому тракті, що сприяє більш стабільному рівню цукру в крові. Його сплески, своєю чергою, загострюють почуття голоду.

Занадто багато вуглеводів. Такі продукти, як білий хліб і макарони, викликають прилив енергії, який швидко спалюється через відповідний синтез інсуліну, який допомагає регулювати рівень цукру в крові. Незабаром після цього ви знову відчуєте голод, і так — по колу.

Підвищений рівень цукру в крові. Він сприяє розвитку інсулінорезистентності, що ослаблює контроль над апетитом. Якщо незабаром після вживання їжі знову сильно хочеться їсти, і такі епізоди регулярно повторюються, — це може бути ознакою предіабету або цукрового діабету.