Передплата 2024 «Добра кухня»

Після знахідки в архіві Ватикану Андрей Шептицький може стати Праведником народів світу

Ватикан відкрив архіви Пія XII, Папи з 2 березня 1939 по 9 жовтня 1958, тобто під час Другої світової війни і Голокосту

Про це пише zbruc.eu.

Німецькі дослідники знайшли лист митрополита Андрея Шептицького від серпня 1942 року з характеристикою німецького режиму як «відверто диявольського», що в умовах нацистської окупації було тяжким злочином — така відвертість формулювань наражала митрополита Андрея на смертельну небезпеку.

У листі до Папи митрополит Андрей Шептицький повідомляв Ватикан про жахливі злочини нацистів, зокрема винищення сотень тисяч євреїв. Через місяць американські дипломати передали Папі секретну доповідь про масові вбивства євреїв з Варшавського гетто. У ньому було зазначено, що близько 100 тисяч осіб було вбито у Варшаві та її околицях, і додавалося, що ще 50 тисяч людей були вбиті у Львові в окупованій німцями Україні.

Вашингтон хотів знати, чи може Ватикан підтвердити це зі своїх власних джерел. Але Ватикан заявив Вашингтону, що підтвердити не може. Підставою для цієї негативної відповіді, як повідомив німецький дослідник Губерт Вольф гамбурзькому тижневику «Die Zeit», послужив меморандум співробітника Державного секретаріату, Анджело Делл'Аква, де він застерігав від того, щоб вірити єврейській доповіді, бо євреї «легко перебільшують», а «східняки» — йшлося про митрополита Шептицького — «реально не є зразком чесності.»

Впливова ізраїльська газета «The Jerusalem Post» висловлює припущення, що нові матеріали можуть переламати опір Яд Вашем, який вважає Шептицького колаборантом, і визнати його Праведником народів світу, а також посприяти його беатифікації католицькою Церквою.

Зокрема, видання пише: «Як вважає багато істориків, зокрема й історик Єльського університету Тімоті Снайдер, Шептицький та його брат Климентій, який вже визнаний Праведником, переховували понад сотню євреїв у монастирях і організовували групи, які допомагали їм переховуватися. Андрей Шептицький також публічно протестував проти вбивства євреїв і засуджував своїх парафіян за участь у насильстві».

Схожі новини