Передплата 2024 ВЗ

Суддю, який виносив вирок Януковичу, відсторонили від роботи

  • 13.02.2019, 17:03
  • 971

Вища рада правосуддя ухвалила рішення про відсторонення від здійснення правосуддя строком на півроку суддю Оболонського райсуду Києва Костянтина Васалатія, який входив у колегію суддів у справі про держзраду президента-втікача Віктора Януковича.

Відповідне рішення опубліковане на сайті ВРП 13 лютого, повідомляє «Українська правда».

Повідомляється, що Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вирішила притягнути Васалатія до дисциплінарної відповідальності, відсторонивши його від роботи на півроку.

Зазначається, що також його позбавили права отримувати доплати до посадового окладу судді.

Крім того, Васалатій обов’язково має пройти курс підвищення кваліфікації щодо суддівської етики та застосування цивільного процесуального законодавства і у подальшому пройти відповідне оцінювання.

Причини відсторонення судді не повідомляються.

Нагадаємо, 5 лютого захист екс-президента Віктора Януковича приніс у Державне бюро розслідувань заяву нібито злочини чинних представників найвищого керівництва держави.

У документах, оприлюднених адвокатом, Янукович звинувачує у злочинах секретаря РНБО Олександра Турчинова, голову Верховної Ради Андрія Парубія, екс-прем'єра Арсенія Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, екс-очільника СБУ Валентина Наливайченка, нардепа Сергія Пашинського, мера Києва Віталія Кличка, лідера «Свободи» Олега Тягнибока, генпрокурора Юрія Луценка, міністра оборони Степана Полторака, екс-представника України при ООН Юрія Сергєєва, в.о. міністра оборони у 2014 році Ігоря Тенюха.

Також у цей список внесли тих, хто займався справою про державну зраду Януковича. Це прокурори Руслан Кравченко та Максим Крим, уся колегія суддів (Владислав Дев’ятко, Максим Тітов, Костянтин Васалатій) і навіть безкоштовні адвокати екс-президента (Юрій Рябовол і Ігор Ляшенко).

24 січня Оболонський райсуд Києва заочно визнав Віктора Януковича винним у державній зраді, а також злочинах проти миру і посібництві у веденні війни проти України — і присудив 13 років в’язниці.