Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Угорщина перейменує посаду «уповноваженого по Закарпаттю», а у МЗС України створять посаду з питань транскордонного співробітництва

  • 24.10.2018, 16:41
  • 588

Формулювання посади угорського «урядового уповноваженого по Закарпаттю» буде змінено наступного тижня, після чого в Міністерстві закордонних справ України введуть схожу посаду.

Про це повідомив глава МЗС України Павло Клімкін за підсумками двосторонньої зустрічі з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто у Варшаві в середу, передає DT.UA.

«Рішення буде наступного тижня, воно буде опубліковане у відповідних угорських джерелах. Ми домовилися, що після зміни назви і його публікації, ми в нашому міністерстві зробимо не зовсім аналогічну, але посаду, яка буде покривати транскордонне співробітництво», — сказав міністр журналістам.

За словами українського міністра, найближчим часом будуть проведені двосторонні міждержавні консультації з цього питання. Також в Будапешті пройдуть комплексні консульські консультації.

«Зараз визначаємо дати. Нашу делегацію очолюватиме директор Консульського департаменту, у неї також повинні бути включені представники інших міністерств», — конкретизував глава МЗС.

При цьому Клімкін підкреслив, що Україна не дозволить порушувати Віденську конвенцію про консульські зносини, так само як і українське законодавство на своїй території.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ України вручило угорському дипломату Ласло Папу ноту з вимогою надання офіційних роз'яснень у зв'язку із рішенням Угорщини створити посаду міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що Київ може закликати міжнародних партнерів втрутитися в ситуацію з рішенням уряду Угорщини, не виключає заборони на в'їзд Іштвану Греже, який займає цей пост, якщо Будапешт не змінить назву посади і не надасть роз'яснень.

Схожі новини