Передплата 2024 «Добрий господар»

Геній Леонардо да Вінчі обумовлений його хворобою зору?

Опубліковано дивовижні результати наукових досліджень

Ретельно проаналізувавши картину великого да Вінчі «Сальватор Мунді», дослідники заявили, що митець потерпав від переривчатої косоокості. Офтальмолог Тайлер Крістофер з Лондонського університету та дослідницького інституту Сміта-Кеттлвелла у Сан-Франциско заявив про те, що у Леонардо да Вінчі, швидше за все, була переривчаста косоокість. При цьому, захворювання могло допомагати художнику в роботі, оскільки воно асоціюється з хорошим стереотипічним зором.

Під час дослідження Тайлер вивчив шість робіт: дві скульптури, дві картини маслом і два малюнки. Моделями для цих робіт міг служити сам художник. Офтальмолог виміряв в них кут, на який зіниці у чоловіків відхиляються від середньої лінії.

Дослідник вивчив статую Давида і теракотовий бюст під умовною назвою «Молодий воїн» роботи Андреа дель Верроккьо. Імовірно, моделлю для молодого воїна був Леонардо, який під час створення цієї роботи був учнем у майстерні скульптора. При цьому зовні воїн дуже схожий на Давида, і в обох скульптур помітна косоокість. Два живописних полотна, які досліджував Тайлер, — «Іоанн Хреститель» і «Спаситель світу» — належать пензлю художника. Хоча, ймовірно, вони не були автопортретами художника, да Вінчі, мабуть, вважав, що картини художника будуть в тій чи іншій мірі відображати його зовнішність.

У результаті Тайлер прийшов до висновку про те, що у да Вінчі була переривчаста косоокість. При цьому, в розслабленому положенні кут косоокості становив 10,3 градуси, але коли художник фокусувався, очі поверталися в правильне положення.

В історії вже були аналогічні дослідження, які науковим чином підтвердили, що інші великі художники — Рембрандт, Едгар Дега та Пабло Пікассо — також мали різні типи косоокості.

Схожі новини