Передплата 2024 ВЗ

Так ось ти який, казковий Драконе!

Шотландські вчені відтворили скелет диноцефалозавра, який жив 240 мільйонів років тому

Науковці відразу назвали тварину «драконом», бо саме на цю казкову істоту був схожий диноцефалозавр. Фото National Museums Scotland
Науковці відразу назвали тварину «драконом», бо саме на цю казкову істоту був схожий диноцефалозавр. Фото National Museums Scotland

І коли ж знаходити сліди драконів, як не у Рік Дракона?.. За виявленими у твердій породі відбитками палеонтологи Національного музею Шотландії відтворили скелет доісторичної тварини, яка жила 240 мільйонів років тому.

Науковці відразу охрестили твари­ну «драконом», бо саме на цю казко­ву істоту був схожий цей динозавр… Dinocephalosaurus orientalis, або ж ди­ноцефалозавр, — ящур, що жив у да­леку Тріасову еру. Уперше про цю до­історичну тварину дізналися ще 2002 року, коли у Китаї (до речі, у цій азій­ській країні драконів дуже поважають) знайшли її череп.

Тіло диноцефалозавра мало незвич­ну будову. «У нього були кінцівки, схо­жі на ласти, а його шия була довша, ніж тулуб і хвіст, разом узяті», — розпо­вів керівних пошукових робіт, доктор Нік Фрейзер. Шия «дракона» складала­ся щонайменше з 25 хребців, тож мо­гла бути завдовжки до 1,7 метра. Така довга шия, вважають учені, допомага­ла ящурові вправно полювати на рибу й кальмарів.

«Це відкриття посилює наше захо­плення Тріасовою ерою, — зазначив доктор Фрейзер в інтерв'ю BBC News. — Щоразу, коли заглядаємо до її від­кладень, виявляємо щось нове».

Схожі новини